Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 5 van 5
 1. #1

  Standaard Productfotografie benodigdheden

  Beste allen,

  Ik werk voor een groothandel in tuinmachines. Ons gamma omvat eigenlijk "alles voor de aanleg en het onderhoud van groene en grijze ruimtes", dus alles van de kleinste onkruidsproeiers, boomzagen en grasmachines voor particulieren tot de grote grasmaaiers, werktuigdragers en veegwagens die groenaannemers en steden en gemeenten gebruiken.

  Voor de grote machines hebben de fabrikanten zelf de investeringen gedaan om degelijke productfoto's te voorzien. Het probleem stelt zich bij de kleinere machines. Vaak zijn het foto's van lage kwaliteit (net goed genoeg voor internet), of zijn het foto's met een rommelige achtergrond, of er staat een foute motor op de machine, of is zijn er enkele veranderingen gedaan aan het model maar hebben ze niet de moeite gedaan om nieuwe foto's te nemen. Kortweg, het is soms moeilijk om degelijke productfoto's vast te krijgen die geschikt zijn voor drukwerk (folders en dergelijke, geen posters). Omdat we de foto's ook vaak op heel korte termijn nodig hebben, is het niet te doen om er telkens een gespecialiseerd fotograaf voor aan te spreken. Bovendien zou het budget dat we daar jaarlijks aan moeten spenderen niet in verhouding staan tot de opbrengsten. Daarom vroeg mijn baas om uit te zoeken of het mogelijk is zelf productfoto's te nemen.

  De bedoeling is dus om foto's te kunnen nemen van machines tot pakweg een standaard zitmaaier voor particulieren, op een neutrale (witte?) achtergrond. Een zitmaaier is echt het allergrootste, in 90% van de gevallen zal het gaan om gewone grasmaaiers of kleiner. We kunnen onze scholingsruimte wel verduisteren en gebruiken, maar dat wil wel zeggen dat we geen permanente opstelling kunnen gebruiken.

  Ik denk dat we met een achtergrondsysteem met vinyl achtergrond al een heel eind komen voor de meeste machines, maar qua belichting ben ik er nog niet uit wat we nu juist zouden nodig hebben. Ik vermoed dat we op z'n minst 3 lichtpunten nodig hebben (1 bovenaf en 2 van de zijkanten of schuin vooraan). Omdat ik geen ervaring heb in productfotografie gaat de voorkeur uit naar continu licht i.p.v. strobes i.v.m. het direct zien van het resultaat van de opstelling. Omdat ik toch degene ben die de meeste foto's gaat moeten nemen, ben ik bereid mijn eigen camera en lenzen + statief te gebruiken.

  Hebben jullie tips, opmerkingen, voorstellen, ... over hoe we dit kunnen / moeten aanpakken of over de materialen? Een budget is er nog niet. We willen ons eerst een idee vormen van de mogelijkheden en kijken wat de verschillende opties ongeveer kosten.

  Alvast bedankt.
  Rozemarijn

  Nikon D5300 + Sigma AF 18-300MM F/3.5-6.3 + Sigma 18-35mm F/1.8 + Tokina 11-16mm F/2.8

 2. #2

  Standaard Re: Productfotografie benodigdheden

  qua achtergrond is dit idd vrij goed gezien van u. Ik denk dat continu licht idd het beste is en goedkoopste. Ik zou echter gewone bouw lampen gebruiken en deze tegen de meer laten reflexteren. Eventueel indien de muren niet vrij zijn of een rare kleur geven kan je goedkope grote reflextieschermen gebruiken en daar het licht tegen sturen. bv een jibij 90x122 heb je voor 40€. geeft je dus bijna een softbox van die grote. langsboven belichten is idd ook handig bij objecten met een grillige vorm om schaduw te vermijden maar ik denk dat je ook zonder kan. uittesten zou ik zeggen.

 3. #3

  Standaard Re: Productfotografie benodigdheden

  Ok, bedankt voor de tips. Met bouwlampen en reflectieschermen zou het wel voordelig uitkomen.
  Rozemarijn

  Nikon D5300 + Sigma AF 18-300MM F/3.5-6.3 + Sigma 18-35mm F/1.8 + Tokina 11-16mm F/2.8

 4. #4

  Standaard Re: Productfotografie benodigdheden

  wat je ook kan proberen is een goedkope witte opvouwbare achtergrond gebruiken al giga softbox. ooit eens gedaan bij het filmen. mijn jinbei 120-180 opvouwbare achtergrond met 2 halogeen lampen ervoor om een raam na te bootsen.

 5. #5

  Standaard Re: Productfotografie benodigdheden

  De baas heeft uiteindelijk toch gekozen om te investeren in een set van 3 daglichtlampen met softbox, waarvan 1 op een boom zodat we die boven het onderwerp kunnen hangen. De ruimte die we gebruiken is een hoek van een industriële hal waar allerlei steunbalken over de muren lopen, en waarvan de muren niet wit zijn. Reflecteren op de muren was dus moeilijk.
  De eerste test is veelbelovend. We gaan nog proberen de gebruikte hoek verder af te schermen met zwarte gordijnen die we nog liggen hebben van onze stand op één of andere beurs. Mits een beetje oefening komen we er wel.
  Bedankt voor de tips!
  Rozemarijn

  Nikon D5300 + Sigma AF 18-300MM F/3.5-6.3 + Sigma 18-35mm F/1.8 + Tokina 11-16mm F/2.8

Soortgelijke discussies

 1. Huwelijksfotograaf benodigdheden
  Door bkcp in forum Algemeen
  Reacties: 36
  Laatste bericht: 25 augustus 2014, 08:47
 2. benodigdheden stilleven
  Door tjoekerke in forum Accessoires
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 10 januari 2013, 11:50
 3. Benodigdheden Landschapsfotografie
  Door BrechtC. in forum Algemeen
  Reacties: 18
  Laatste bericht: 5 januari 2013, 17:40
 4. DOKA benodigdheden
  Door koengabriels in forum Gezocht
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 17 december 2006, 22:16

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •