Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 13 van 13
  1. #1
    Geregistreerd: 28 mei 2004

    Standaard lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Ik heb mij onlangs een sekonic lichtmeter gekocht.
    Nu doe ik waarschijnlijk iets fout, maar de metingen die ik doe komen niet overeen met de metingen in mijn camera.
    Bvb, de sekonic duid f2.0 aan bij 1/160 en iso100. Stel ik de camera zo in is de foto helemaal overbelicht. Wat doe ik fout?

    Ik heb bvb een voorwerp geplaatst. 1 externe flitser. Ik zet de sekonic op het flash symbool en stel 1/160 in bij iso 100.
    De orb laat ik naar binnen en richt vanaf het onderwerp naar de flits. Lichtmeter zegt f2.0.

    Ik stel de camera zo in. Bijna volledig wit beeld.
    Groetjes,
    Dominic

  2. #2

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zibro Bekijk bericht
    Ik heb mij onlangs een sekonic lichtmeter gekocht.
    Nu doe ik waarschijnlijk iets fout, maar de metingen die ik doe komen niet overeen met de metingen in mijn camera.
    Bvb, de sekonic duid f2.0 aan bij 1/160 en iso100. Stel ik de camera zo in is de foto helemaal overbelicht. Wat doe ik fout?

    Ik heb bvb een voorwerp geplaatst. 1 externe flitser. Ik zet de sekonic op het flash symbool en stel 1/160 in bij iso 100.
    De orb laat ik naar binnen en richt vanaf het onderwerp naar de flits. Lichtmeter zegt f2.0.
    Ik stel de camera zo in. Bijna volledig wit beeld.
    Meet de sekonic met een kabel of kabelloos ?
    Je moet de lichtmeter voor het onderwerp houden en met het bolletje naar de camera wijzen niet naar de lichtbron.
    Je moet , als je met de camera meet, met een grijskaart meten voor het onderwerp.
    YMMV

    NB. Voor studiowerk gebruik ik nooit de meter uit de camera.
    Dixitque Deus fiat lux et facta est lux.

  3. #3
    Geregistreerd: 28 mei 2004

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Nerdifant Bekijk bericht
    Meet de sekonic met een kabel of kabelloos ?
    Je moet de lichtmeter voor het onderwerp houden en met het bolletje naar de camera wijzen niet naar de lichtbron.
    Je moet , als je met de camera meet, met een grijskaart meten voor het onderwerp.
    YMMV

    NB. Voor studiowerk gebruik ik nooit de meter uit de camera.
    Het is een draadloze, de l478d.
    Als ik de lichtsterkte van de flits wil meten moet ik toch naar de flits richten, niet?

    Voor natuurlijk licht; ik meet vanaf het onderwerp naar de camera. Ik stel de waarden in die de lichtmeter aangeven. Gevolg, overbelichte foto.

    Voor flitslicht, ik meet vanaf het onderwerp richting flits. Eerst in aperture mode van de camera gemeten, laat ons zeggen 1/160 f2 iso100. Dan meet ik de flitssterkte en die zegt bvb 1/160 f4 iso100. Maar dan zie ik ook dat er bvb een balans is van 70% flitslicht en 30% natuurlijk licht. Maar ik wil enkel het flitslicht meten. Hoe pak ik dat aan?
    Groetjes,
    Dominic

  4. #4
    Geregistreerd: 28 mei 2004

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Net nog een testje gedaan.

    Donkere kamer, enkel flitslicht van een softbox.
    Ik meet het licht vanaf het onderwerp naar de flits met de sekonic. De flits staat op full power. De lichtmeter meet 1.4 bij 1/160 iso100, wat ik al vreemd vind.
    Ik neem de foto, totaal overbelicht natuurlijk. Uiteindelijk waren de camera instellingen f9 1/160 iso100 voor een correcte belichting...
    Groetjes,
    Dominic

  5. #5

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zibro Bekijk bericht
    Net nog een testje gedaan.

    Donkere kamer, enkel flitslicht van een softbox.
    Ik meet het licht vanaf het onderwerp naar de flits met de sekonic. De flits staat op full power. De lichtmeter meet 1.4 bij 1/160 iso100, wat ik al vreemd vind.
    Ik neem de foto, totaal overbelicht natuurlijk. Uiteindelijk waren de camera instellingen f9 1/160 iso100 voor een correcte belichting...
    Ben niet helemaal mee wat je wil doen:

    Dus :

    - Met de lichtmeter meet je het licht dat op het onderwerp valt en dat de sensor moet registeren: dus het bolletje altijd richten naar de lens/camera. Ongeacht de lichtbron en kleur van het onderwerp
    - De camera meet wat het onderwerp reflecteert dus een zwart onderwerp zal een overbelichting geven (grijs !) en een wit onderwerp een onderbelichting (evenzeer grijs)
    - flitsers flitsen sneller dan 1/160 s: dus de snelheid mag geen invloed hebben;
    - Ik weet niet wat je wil bereiken met het flitslicht rechtstreeks te meten / dat heeft toch geen enkele zin ? ttz. als je het bolletje richt naar de flits meet je belichting zoals die zou zijn als je camera op de plaats van de flits zou staan: 'voll maan' belichting dus

    YMMV
    Laatst gewijzigd door Nerdifant; 29 oktober 2017 om 19:18
    Dixitque Deus fiat lux et facta est lux.

  6. #6
    Geregistreerd: 28 mei 2004

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Nerdifant Bekijk bericht
    Ben niet helemaal mee wat je wil doen:

    Dus :

    - Met de lichtmeter meet je het licht dat op het onderwerp valt en dat de sensor moet registeren: dus het bolletje altijd richten naar de lens/camera. Ongeacht de lichtbron en kleur van het onderwerp
    - De camera meet wat het onderwerp reflecteert dus een zwart onderwerp zal een overbelichting geven (grijs !) en een wit onderwerp een onderbelichting (evenzeer grijs)
    - flitsers flitsen sneller dan 1/160 s: dus de snelheid mag geen invloed hebben;
    - Ik weet niet wat je wil bereiken met het flitslicht rechtstreeks te meten / dat heeft toch geen enkele zin ? ttz. als je het bolletje richt naar de flits meet je belichting zoals die zou zijn als je camera op de plaats van de flits zou staan: 'voll maan' belichting dus

    YMMV
    Ik ben hier pas mee bezig dus nog alles uit aan het zoeken, maar het lijkt me toch echt dat ik het licht moet meten dat uit de flitser komt? Anders meet ik toch het verkeerde licht?

    Enfin, na wat zoekwerk op het net heb ik de oorzaak van het probleem gevonden.
    Ik werk met nikon, yongnuo en yn622tx. Ik moet dus altijd de flits op ttl laten staan, ook als ik manueel wil werken, zodat de flits zijn signalen krijg. Bij de canon versie kan je de flits blijkbaar manueel laten staan en werkt het dan ook.
    Maar als ik de flits op ttl laat staan krijg ik dus een preflash, en de sekonic meet die ipv de echte flash. Vandaar die overdreven lage F waarden.
    Oorzaak dus gevonden, nu nog een oplossing.
    Groetjes,
    Dominic

  7. #7

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Zoals vermeld in de handleiding moet ge die lumisphere /wit bolletje naar buiten draaien om het licht te meten bij 3-dimensionele onderwerpen (portret, gebouwen, ...)
    Wanneer ge een vlak onderwerp, aka schilderijen, boeken fotografeert dan wordt de lumisphere naar binnen gedraaid. En ook voor contrastmeting om het verschil in licht tussen links/rechts te meten bij meerdere lampen.
    Mij hebben ze aangeraden om de tijd op 1/125 in te stellen omdat dit eigenlijk een zuivere tijd is uit de reeks sluitertijden (1/60 - 1/125 - 1/250 ...) Snel genoeg om bewegingsonscherpte te voorkomen en nog altijd binnen de gangbare synchronisatiesnelheid (1/200). Maar dit is natuurlijk geen verplichting.

    mvg,
    Patric
    Laatst gewijzigd door Patric_M; 29 oktober 2017 om 22:04

  8. Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Je kan je lichtmeter calibreren naar je camera met de software van Sekonic.
    Een gebruikersfout die ik ook vaak zie, is dat fotografen onbewust tussen de lichtbron en de meter staan en zo in hun eigen schaduw meten. Dat geeft natuurlijk een paar stops verschil.

  9. #9
    Geregistreerd: 25 november 2005

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    de L-458 kan geen TTL flits meten.
    Er is maar één meter die dat kan en dat is de L-858.

    Jou lichtmeter gaat altijd de preflash meten in plaats van de hoofdflits.

    Enig methode is de flits zelf op manueel zetten.
    Discussiemanager
    een non-conformist op een non-conformistische wijze
    *** member of the Belgium Strobist Group ***

  10. #10
    Geregistreerd: 28 mei 2004

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Thx voor de tips en het advies. Ik heb een workaround gevonden.

    Op de 622-tx controller stel ik mijn groepen in. Bvb flits 1 in groep A (manueel), flits 2 in groep B (manueel). Groep C gebruik ik geen flits maar stel ik in op TTL.
    Op die manier kan ik via de flash lock functie op mijn fototoestel de preflash laten afgaan, waarna ik via de shutterknop op de camera de eigenlijke flits laat afgaan en deze ook kan meten met de sekonic.
    Niet echt handig, maar beter dan elke keer in de softbox gaan prullen en aanpassen.
    Groetjes,
    Dominic

  11. #11

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Bij buitenopnamen met flitslicht worden er altijd twee metingen gedaan, een voor het omgevingslicht en één voor het flitslicht.
    Maak eerst de meting voor het omgevingslicht, als dit goed staat meet je het licht van de flitser, die pas je aan voor het gewilde diafragma (manuele stans flitser)
    Met deze instelling heb je een invulflits, als je de flitser wil laten overheersen, pas dan de snelheid aan op je camera (1 à 2 stops onderbelichten) de omgeving wordt donkerder. Het diafragma blijf staan op de gemeten waarde (flitslicht)
    Ingeval van TTL hoef je niet eens een lichtmeter te gebruiken, de belichting wordt berekend door je camera via de voorflits.
    In de studio of binnen wordt ongeveer dezelfde werkwijze gebruikt. Bij de camera stel je de snelheid in en meet je het diafragma via de lichtmeter, pas de flitsoutput aan om de vereiste waarde te bekomen. Dit alles in Manuele stand op de camera. Ook hier heb je bij TTL belichting geen flitsmeter nodig.

    Als je enkel de lichtmeter gebruikt om een foto te maken meet je best aan het onderwerp richting camera, het opvallend licht en het weerkaatst licht kunnen 1 à 1,5 stop verschillen.
    Canon 5d mk3 - Canon 7D mk2
    EF 70-200 f2.8 L [/COLOR] Canon 24-70 Lf2.8

  12. #12

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zunoel Bekijk bericht
    ...
    Er is maar één meter die dat kan en dat is de L-858.
    ...
    Die staat ook op mijn verlanglijstje maar hij is behoorlijk prijzig. En die "touch" interface vind ik maar niets.Dus ik ben nog even in dubio of ik die zal aankopen of niet.

  13. #13
    Geregistreerd: 25 november 2005

    Standaard Re: lichtmeting camera/lichtmeter klopt niet

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door buurmanBert Bekijk bericht
    Die staat ook op mijn verlanglijstje maar hij is behoorlijk prijzig. En die "touch" interface vind ik maar niets.Dus ik ben nog even in dubio of ik die zal aankopen of niet.
    je kan hem op de Belgiumdigital workshop de 25e eens uitproberen
    Discussiemanager
    een non-conformist op een non-conformistische wijze
    *** member of the Belgium Strobist Group ***

Soortgelijke discussies

  1. Wat klopt er hier niet?
    Door maltje1962 in forum Camera's
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 26 oktober 2017, 09:35
  2. Lichtmeting met camera
    Door Mister Quinten in forum Ter Zake
    Reacties: 8
    Laatste bericht: 4 november 2010, 18:51
  3. F getal klopt niet
    Door NaturePat in forum Objectieven
    Reacties: 18
    Laatste bericht: 21 december 2009, 23:18
  4. SB-800 met D80, richtgetal klopt niet, help
    Door gdfotografie in forum Accessoires
    Reacties: 34
    Laatste bericht: 7 januari 2009, 10:31

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •