Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

waterpasje

Collapse
Deze discussie is gesloten.
X
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • waterpasje

    Misschien is het hier tot in den treure al gevraagd, maar ik gok er toch nog eens op. Bestaat er zoiets als een miniwaterpasje dat je op om het even welke camera aan kan brengen zodat dat vervelend gedoe met hellende horizonten voor eens en altijd van de baan (nou ja) is? Géén duur ding zoals professionele fotografen dat wel hebben, maar iets betaalbaars voor ons amateurs (het mag zeker ook tweedehands zijn)?
    Dank bij voorbaat!

    hoe ouder hoe gekker- there's no fool than an old fool
    member of HanFanClan on http://hanfanclan2.web-log.nl/
    visit my blog on http://gerdayd.web-log.nl/

  • #2
    Sommige camera's hebben een hulpfunctie waarbij er op je lcd-scherm lijnen komen te staan. Hiermee kan je je object kadreren of bv uitlijnen op de horizon.
    Mijn Fuji 602z is uitgerust met deze functie, misschien heeft jou camera ook zulks een instelling

    Comment


    • #3
      er bestaat zelfkevende velcro. (heb ik ooit gevonden bij een schoenmaker die dat gebruikte om uitneembare steunzolen in schoenen vast te zetten) je kleeft een zijde aan de onderklant van je cam, een zijde aan de bovenkant van een kleine rechthoekige waterpas die je in een doe-het-zelf zaak vind (in den bak "alles voor 3 euro")

      voor minder dan 10, en mogelijks voor minder dan 5 euro is je prob opgelost

      Comment


      • #4
        Of...
        Je kleeft of schrijft op je lcd een aantal horizontale lijnen waarmee je de horizon kan gelijkrichten!

        Comment


        • #5
          Gerda, ik weet niet waar je ze kunt krijgen (eens informeren in de fotohandel?), maar er bestaan inderdaad eenvoudige kleine waterpasjes die je gewoon in het flitsschoentje van een camera kunt schuiven. Dus niet direct 'om het even welke camera', maar wel voor elke camera die een flitsschoentje heeft (en waar op dat moment even geen externe flitser op staat uiteraard ).

          Mocht je niet direct op je lcd lijnen willen trekken, kun je ook nog afdekplastic gebruiken. Dit is eigenlijk hetzelfde soort plastic dat op bv het lcd-scherm van een nieuwe notebook zit (maar ook op krasgevoelige plaatsen van hifi-apparaten, tv's etc). Vaak zijn deze stukken plastic al voorzien van lijnen en nog wat symbolen. Door deze netjes te verwijderen, zou je een geschikt stukje met lijn(en) op je lcd kunnen plakken (hoewel, het is niet echt plakken, lijkt meer op een soort statisch hechten).

          Mocht je toch besluiten om met een stift of pen op je lcd te tekenen, druk dan in elk geval zeker niet te hard...

          Comment


          • #6
            Hoi Gerda

            Dit zal het waarschijnlijk zijn dat je bedoelt:



            Ik ben het tegengekomen op http://www.digital-shopping.fr. Een beetje zot om alleen dat waterpasje te laten overkomen en evenveel verzendingskosten te betalen als dat dingetje kost, maar het bestaat alleszins. Misschien in een plaatselijke fotohandel?

            De link naar het waterpasje is http://www.digital-shopping.fr/ID=643395d6fea3606a0779e7273e6/zzzinc1piedsx-acc.html

            :: http://www.dpix.be ::

            Comment


            • #7
              Goh zeg! Bedankt voor de snelle reacties!
              Tja, dat waterpasje leek me leuk maar op de CP995 is geen slede voorzien voor een externe flits (jammer toch...).
              Velcon kan niet omdat de haartjes op zichzelf niet garanderen dat de twee lagen altijd perfect parallel blijven: het waterpas wordt onbetrouwbaar.
              Die lijnen, op de LCD, ja dat lijkt me bruikbaar, maar ik wil niet gaan klooien op het scherm zelf. De oplossing van Erik lijkt me inderdaad doenbaar, alleen ga ik me nu niet direct een notebook kopen of een hif-fi apparaat . In de winkel een afdekplasticje afprutsen van één of ander apparaat dan ? Op het LCD schrijven lijkt me niet écht van respect voor je lievelingetje getuigen. Of heb ik het mis?

              hoe ouder hoe gekker- there's no fool than an old fool
              member of HanFanClan on http://hanfanclan2.web-log.nl/
              visit my blog on http://gerdayd.web-log.nl/

              Comment


              • #8
                Gerda, ik denk toch dat de beste manier goed kijken is! Als je dit veel voor hebt kijk dan eens naar welke kant je horizon afhelt, meestal is dat altijd dezelfde kant, probeer daar dan rekening mee te houden. Ik weet dat het niet gemakkelijk is, je toestel juist instellen, een goede compositie zoeken en dan nog eens die horizon rechtzetten, amai! Toch is een geoefend oog de beste oplossing. Er bestaat nog zoiets als optisch rechtzetten, en dat kan geen enkele waterpas. Ik denk ik dat je je moet focussen op je zoeker en niet ergens erboven of ernaast. Al bij al vind ik het plakbandsysteem nog meest bruikbaar. Ik zou dan misschien langs weerszijden naast de LCD een smal reepke terug verwijderbaar doorzichtig plakband kleven met geijkte lijntjes erop.
                fredje.

                Comment


                • #9
                  Boogschutters (met compoundboog, handboogschieten op doel) gebruiken die. Vooral in een landschap met hellingen "denk" je dat je iets recht houdt. Als er geen gebouw is dat je ziet of geen zee of wateroppervlak waarop je kan uitlijnen, helpt een lijntje op je LCD ook niet, net zo min als het lukt bij de boogschutters met behulp van het "venster" van de boog. Een beetje schuine stand van de boog, en je krijgt een afwijkend schot. Daarom ook dat boogschutters trainen op ondermeer hun (rechte) houding. Fotografen zouden dit ook moeten doen, dit trainen. Nogmaals in een landschap is het moeilijk te controleren of je je toestel waterpas houdt. Beginnen met trainen op plaatsen waar je wel kan aflijnen, en je houding leren kennen....
                  In een (hand)bogenwinkel ga je kleine waterpasjes vinden, die de (compound)schutters boven of onder hun vizier plaatsen, dit ter controle van het "recht"houden van hun boog.
                  Dus Gerda, als je problemen hebt met het rechthouden....de miniwaterpasjes zijn te vinden in een gespecialiseerde bogenwinkel. Maar vooral : oefenen in het rechthouden zodat je steeds in dezelfde ontspannen houding staat, en dan zal je ook minder bewegingsonscherpte krijgen bij het indrukken...(een volledige uitleg zou ons wat te ver brengen)......én komen boogschieten om dit in te oefenen, welkom in de club

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by gerda

                    Die lijnen, op de LCD, ja dat lijkt me bruikbaar, maar ik wil niet gaan klooien op het scherm zelf. De oplossing van Erik lijkt me inderdaad doenbaar, alleen ga ik me nu niet direct een notebook kopen of een hif-fi apparaat . In de winkel een afdekplasticje afprutsen van één of ander apparaat dan ? Op het LCD schrijven lijkt me niet écht van respect voor je lievelingetje getuigen. Of heb ik het mis?


                    Ik heb bij marskramer een half metertje transparant tafelkleed gekocht, dat spul plakt vanzelf, want het is lekker statisch.
                    Het is ten eerste een prima bescherming voor je lcd, en je kan er fijn op tekenen
                    Het eerste flapje zit al meer dan een half jaar op mijn lcd, en ik zou niet meer zonder deze prima bescherming willen.
                    Kosten? een hele euro... voor een halve meter tafelkleed.
                    Tuurlijk heb ik als ollander wel gepingeld..

                    Comment


                    • #11
                      In mijn statief zitten twee waterpasjes. Het is natuurlijk wel een beetje groter en zwaarder dan de andere oplossingen maar ik zeg her toch maar even.
                      <sub>Aan de inhoud van de bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij dit expliciet in dit bericht is verwoord.</sub>

                      Comment


                      • #12
                        Gerda,

                        Ik heb het zelf niet meer maar ik weet dat HAMA (niet de bouwmarkt hé) dit accesoire in zijn assortiment heeft. Ik denk als je een fotohandel binnenstapt dat zij dit wel kunnen bestellen bij hama

                        Comment

                        Working...
                        X