Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 28
 1. #1
  Geregistreerd: 28 november 2017

  Standaard Hoe hebt u het gedaan?

  al een tijdje volg en lees ik de berichten op dit forum. met veel interesse want ik wilde al jaren beginnen met fotografie maar helaas door mijn job is het er gewoonweg niet van gekomen (tijd gebrek). onlangs heb ik dan mijn eerste digitale camera gekocht althans meer geavanceerde camera vergeleken met de oude compacte Sony. ik wist niets van instellingen, diafragma, sluitertijd en andere moeilijke bewoordingen in de fotografie wereld. ik denk van mezelf dat ik een aardige intelligent persoon ben ...bij mijn psychologische intelligentie testen had ik een 140.7 uitslag...klinkt leuk maar volgens mijn vrouw doe ik er te weinig mee

  dus ik ben de gebruikers handleiding aan het lezen..doorspitten zeg maar. ik heb het voor de 1ste keer doorgelezen en ben al wat gaan oefenen.

  ik moet in alle eerlijkheid zeggen 'amai wat een informatie'...één van de eerste vragen die bij mijn als leek te binnen schoot was 'wie van de forumlezers of beginnende amateur fotografen gebruikt en weet nu alle functies uit zijn/ haar hoofd? dan heb ik het nog niet eens over 'wie weet nu precies onder welke omstandigheden welke instellingen te gebruiken (sluitertijd, diafragma etc) in a split second? want 'stel ik wil een foto maken...en liefst gewoon op de manuele stand...in een split second wil ik dus een foto van een bewegend iets maken. hoe weet ik nu welke instellingen ik moet invoeren om een beetje mooie foto 'of top foto' te kunnen schieten?

  volgens mijn ga ik pas tegen de lente beetje kunnen fotograferen hahahah.

  en ik heb nog maar een 'bridge camera panasonic fz1000' gekocht...ik denk dat een echte dslr spiegelreflex wel nog meer functies of instellingen zal hebben?

  hoelang heeft het bij u geduurd voordat u mooie foto's kon schieten? alles online zelf geleerd of een cursus / opleiding fotografie gevolgd?

  ik ben ook op zoek naar een goede cursus (online of ochtend/ dag cursus) in of rondom Antwerpen, iemand een suggestie?
  Laatst gewijzigd door Laurens; 15 januari 2018 om 06:49

 2. #2
  Geregistreerd: 15 maart 2007

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  ik zou beginnen bij het begin: leer eerst de algemene principes van de fotografie. Die zijn dezelfde voor alle toestellen, analoog of digitaal. Licht, sluitersnelheid, diafragma, gevoeligheid van de sensor/film, beetje optica ook, gewoon ga naar de basis, en vraag je af: wat is een foto eigenlijk. En die basis mag je nooit uit het oog verliezen. Daar bestaan hele bibliotheken boeken over, internet, enz. Beetje zoeken en veel lezen. En verder: leer je toestel kennen en heel veel oefenen, proberen, vallen en opstaan....zo hebben de meesten onder ons het geleerd zeker ? Een goeie cursus is natuurlijk ook waardevol. Succes met je 'nieuwe hobby' !

 3. #3
  Geregistreerd: 28 november 2017

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  hahah thanx ben druk bezig. vind het wel zeer interessant en hoewel ik het technische ook zeker wil leren., ik denk dat het vooral aankomt op oefenen en fotograferen. kan ik de foto's het beste beoordelen en bekijken op het scherm of op de computer? en welke programma is daarvoor het beste (ook naar de toekomst gekeken daar ik me wil 'specialiseren' in macro/ extreme macro fotografie)? ik had begrepen/ gelezen lightroom en photoshop de aangewezen programma's zijn?

  oh ja en ik zal een lidmaatschap op dit forum nemen..vind ik wel zo netjes daar ik al heel wat informatie hiervandaan heb en vragen beantwoord.
  Laatst gewijzigd door KhunS; 13 januari 2018 om 11:40

 4. #4

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  wie van de forumlezers of beginnende amateur fotografen gebruikt en weet nu alle functies uit zijn/ haar hoofd?
  Yep, maar dat is niet zo moeilijk met een body waar niet zo veel "ongein" op zit en waarbij wat er onder de knop zit zichzelf wijst.

  en liefst gewoon op de manuele stand...in een split second wil ik dus een foto van een bewegend iets maken
  wel, waarom zal je alles uit manuele stand willen doen? Ik heb mijn kiekdoosje altijd met voorbedachte rade in de hand.

  hoelang heeft het bij u geduurd voordat u mooie foto's kon schieten?
  Daar gaat het niet om, het gaat om het zien, het mooie beeld is er feitelijk al.

  psychologische intelligentie testen had ik een 140.7
  intelligentie doet er niet toe, het doorgronden van bepaalde zaken - wel dan niet gerelateerd aan fotografie - zal je makkelijker afgaan dan een ander, maar of dat af te wegen valt naar het uiteindelijk fotografisch gecreëerde beeld is dan nog maar de vraag.

  en ik heb nog maar een 'bridge camera panasonic fz1000' gekocht...ik denk dat een echte dslr spiegelreflex wel nog meer functies of instellingen zal hebben?
  Wat betreft meer functies DSLR, ik denk het tegenovergestelde. Alle hulpvaardige functies welke je hebt op de "eenvoudige" compact/bridge zal je niet aantreffen op de dslr.

  online zelf geleerd of een cursus / opleiding fotografie gevolgd?
  Om bij de laatste te beginnen, z'n fotografie opleiding is leuk en aardig, maar je moet er wel bij stil staan of z'n opleiding dan wel bij jouw fotografische interesse past. Ik ben op zoek gegaan naar workshops welke gericht zijn op mijn fotografische interesse en zo ontwikkel ik mij nog steeds.

 5. #5

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Beetje dezelfde mening toegedaan als fddent: leer de basis. Hoe licht en onderwerp zich verhouden tot sluitertijd, gevoeligheid, diafragma en brandpunt/scherpstelling. De meeste van die automatismen zijn gewoon niet meer dan speciale gevallen daarvan. Mooie foto's zijn een deel techniek maar veel meer gevoel, iets zien, persoonlijk.

  Eer je met een toestel kan werken zonder te moeten kijken naar knopjes, handleiding etc dat hangt ervan af. Zowel van het toestel, hoe de knoppen en wieltjes liggen voor jouw handen, hoe je graag werkt etc. Enkele maanden lijkt me realistisch als je er geregeld mee bezig bent.

  Eer je mooie foto's kan maken? De ene doet dat instinctief zonder iets van de techniek te kennen, de andere kan het allemaal perfect snappen maar kan nooit een mooie foto maken.

 6. #6

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Heb je vorige topics ook gevolgd.Had toen niet de indruk dat je beginnend was.
  Voor je veel geld uitgeeft aan macro,dsrl etc.,leer eerst basic fotograferen.
  Zit geen geld te spenderen aan LS of PS,(eventueel eens Gimp.)Je kunt je foto's toch ook bekijken in Win,deze computer etc. of via connectie op je TV.Als je vindt dat het er treffelijk uit begint te zien,kun je overwegen ze te bewerken.Maar een slechte foto is en blijft een slechte foto.Zelfs met PS etc.
  Hoe intelligent je bent,maakt niets uit in fotografie of andere zaken.Basis is er nodig ,maar feeling is hoofdzaak.
  Wat die menu's betreft,ik trek er mij niets van aan.Ik werk meestal M of Tv of Av ,naargelang mijn humeur van de dag en wat ik wil fotograferen.
  En soms is dat goed,en soms is alles mis.Is maar een hobby.(Ook na 40 jaar fotografie).

 7. #7

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  [QUOTE=KhunS;4619320] ik wist niets van instellingen, diafragma, sluitertijd en andere moeilijke bewoordingen in de fotografie wereld. ik denk van mezelf dat ik een aardige intelligent persoon ben ...bij mijn psychologische intelligentie testen had ik een 140.7 uitslag...klinkt leuk maar volgens mijn vrouw doe ik er te weinig mee

  dus ik ben de gebruikers handleiding aan het lezen..doorspitten zeg maar. ik heb het voor de 1ste keer doorgelezen en ben al wat gaan oefenen.

  ik ben ook op zoek naar een goede cursus (online of ochtend/ dag cursus) in of rondom Antwerpen, iemand een suggestie?[/QUOTE (rechthoekige haak verkeerdelijk weggenomen;niet te vinden op apple-toetsenbord?!)

  moeilijke bewoordingen : elk domein heeft nood aan een correct jargon, hoe concreter hoe duidelijker.
  voor mijn part 3 dingen
  1/ basis begrijpen.
  foto = bepaalde hoeveelheid licht op een gevoelig materiaal.
  bepaalde hoeveelheid licht wordt geregeld door de duur van belichting ( sluitersnelheid) en door de opening waardoor het licht binnenkomt (diafragma)
  het gevoelig materiaal ( vroeger film, nu sensor) heeft regelbare gevoeligheid ( iso ( vroeger asa, din))
  met die drie gegevens kun je de juiste hoeveelheid licht geven voor een correcte foto.
  gevoeligheid en diafragma-getallen zijn ( verkeerde genoteerde ) breuken.
  waarom kiezen voor 'meer' van het ene of het andere : volgens de omstandigheden
  die drie gegevens zijn gradueel, de stappen hebben zelfde grootte bv iso van 200 naar 400 is zelfde stap als van 1600 naar 3200
  - sluitersnelheid : te traag =beweging
  - diafragma : regelt uw scherptediepte , hoeveel is er scherp
  - iso : hoe hoger cijfer hoe meer korrel/ruis
  voor die dingen te oefenen : oefenen in M-mode, (bv met uw vrouw als model, moment om te bewijzen dat u uw IQ ten volle benut)

  2/ uw handleiding afprinten en als een studentencursus beschouwen met kleuren, onderlijnen, linken leggen ed : bedoeling die basis gemakkelijker toepasbaar maken in concrete, vlugge momenten door
  de trukjes van uw toestel te gebruiken.

  3/ goede foto's : kijken, proberen te zien, en vooral proberen.

  on line cursus : geen idee van , maar kan me niet voorstellen dat dat meerwaarde geeft tov wat dit forum in internet-zoeken kan geven, tenzij simplificeren.

  hopelijk heb je hier iets aan, GeerT.
  Laatst gewijzigd door geert62; 13 januari 2018 om 14:16

 8. #8

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  De basis heb ik geleerd online op Kelbyone.com, zowel fotografie als photoshop. Het bewerken van foto's moet je onder de knie hebben tegenwoordig. Samen met mijn camera (een Sony A550) heb ik dus ook onmiddellijk een abonnement genomen op Kelbyone.com. Dat heeft mij goed op weg geholpen.

  Neem er de tijd voor want in het begin is het allemaal overweldigend.
  Kijk ook naar andere fotografen en bestudeer de foto's die je mooi vindt. Een mooie foto valt onmiddellijk op en probeer te achterhalen wat de foto mooi maakt, compositie/belichting/kleuren ...

  De technische kant vh verhaal heb je snel onder de knie. Wil je graag manueel werken dan is een systeemcamera een betere keuze vanwege de betere liveview. Dan zie je op het scherm hoe de belichting is. Te donker? dan pas je diafragma/sluitertijd of ISO aan tot je het gewenste resultaat krijgt.
  Canon 6D / Samyang 14/2.8 / Canon 28-135 IS USM / Sony RX100IV
  Mijn bird foto's en urbex foto's, mijn youtube kanaal

 9. #9

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Ik heb 6 jaar kunstacademie fotokunst gedaan.
  De eerste 2 weken gingen over bediening van de kamera.
  Iets wat ik geleerd heb en de meeste beginners NIET doen:; kijken naar je eigen foto's
  Niet van bwa tis niks, wat fotosoep erop los laten.. dan zal het wel goed zijn:-/
  "Wat een geweldige bewerking" mag geen compliment zijn maar moet een kritiek zijn: je hebt zoeven bewezen dat je goed met een PC kan werken maar niet met een kamera.

  1. Zet je kamera op full automatisch
  2. Haal boeken van je favoriete fotograaf/onderwerp en bestudeer deze.
  3. Probeer te begrijpen waarom je foto's 'minder' zijn dan je voorbeeld.
  4. Begin opnieuw


  Zoals het motto luidt: amateurs zoeken scherpte, professionals zoeken opdrachten en kunstenaars zoeken licht.
  YMMV
  Dixitque Deus fiat lux et facta est lux.

 10. #10
  Geregistreerd: 11 februari 2006

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Je mist een boek, nl 'basis cursus fotografie', want je wilt niet alleen weten hoe je iets moet instellen, maar ook het waarom. Ik heb hele stukken van de handleiding niet doorgenomen, want als ik iets niet wil instellen, waarom moet dan weten hoe het moet. Kortom eerst met de basis begrippen uit de cursus blindelings leren instellen en dan verder gaan. Bij een auto krijg je ook een handleiding(met knopje A doe dit), maar geen cursus rijbewijs.
  Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

 11. #11

  Standaard

  Dé snelste manier om iets te leren, zeker in het begin, is eens met iemand mee te gaan die de principes van de fotografie al kent.
  Mondelinge uitleg en tegelijkertijd de praktijk kunnen zien zal je al een hele stap vooruit helpen..
  There is no such thing in anyone's life as an unimportant day. / Alexander Woollcott
  A diplomat is a man who always remembers a woman's birthday but never remembers her age.
  Contra principia negantem disputari non potest. BD Lidnummer : BD0394BE

 12. #12
  Geregistreerd: 28 november 2017

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  thanx allen voor uwe reacties. idd ik zie de handleiding als een leidraad...begin. ik probeer zoveel mogelijk te lezen online en ik bekijk idd ook al foto's online en kijk dan hoe ze eruit zien en welke sluitertijd, diafragma etc erbij staan. krijg dan een 'idee van' hoe ik zo'n foto zou kunnen zelf maken in de toekomst.

  misschien kan ik in het begin beter gebruik maken van wat automatische instellingen of half automatische instellingen...foto's bekijken online en dan zien wat er 'fout' aan is en hoe ik dat het beste volgende keer kan voorkomen.

  als het goed is zag ik dat er een topic op het forum was waar beginners hun foto's konden plaatsen om zo te kunnen leren van de meningen van de experts op dit forum.

 13. #13

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Woon je in de buurt van Leuven dan kan ik u deze cursussen sterk aanbevelen.

  http://www.cvovolt.be/site/category.php?id=1&tab=FOTO-A

  Je kan je inschrijven per semester, je hebt dus nog 2 weken tijd voor de inschrijving van volgend semester.

  mvrgr
  fred

 14. #14
  Geregistreerd: 28 november 2017

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Thanx maar ben van Antwerpen en Leuven is mijn te ver. Ik denk dat ik online iets ga nemen en verder gewoon zelf studie en oefenen. Helemaal met mijne job is het moeilijk te combineren..vanaf volgende week werk ik weer 24/7 en 4mnd achtereen. (Werk in buitenland).

 15. #15
  Geregistreerd: 12 augustus 2016

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door KhunS Bekijk bericht
  ...ben van Antwerpen...
  In Antwerpen heb je avondopleidingen fotografie aan het cvo aan de Grotesteenweg in Berchem, syntra aan Berchem-Station, Technicum Londenstraat en de fotoschool in de Cadixstraat. Eventueel kan je vanaf september bvb enkel het eerste jaar volgen en dan heb je "de basis" vanwaar je zelf verder kan zoeken. Je hebt er ook kortlopende cursussen aan de Mediaschool (Italiëlei tegenover Nationale Bank), verschillende startdata per jaar, als ik het juist heb 5 avonden of namiddagen of zaterdagvoormiddagen en dan heb je "de basis van de basis". Als buitenbeentje kunstfotografie is er ook nog avondschool aan de academie's van zowel Antwerpen als Hoboken, maar dat is telkens een traject van 5 jaar waar je dan afstudeert als fine-art fotograaf, met de optie van dan nog 2 specialisatiejaren.
  Laatst gewijzigd door ddyhel; 13 januari 2018 om 23:51 Reden: aanvulling

 16. #16

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  De basis leren kan door zelfstudie of het volgen van opleidingen. En dan veel oefenen en experimenteren.

  Maar DE uitdaging zit hem vooral in het creatieve aspect. Hoe komt je met een nieuw gek idee voor de dag?

 17. #17
  Geregistreerd: 28 november 2017

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Dit jaar zit in de planning een grote rondreis door Azië 6mnd of langer...misschien naar ga ik ook naar Korea ‘portret foto met Kim’

  Ja die opleidingen had ik al gezien...ben er al uit ga online cursus doen ivm met mijn job te doen.

 18. #18

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door geert62 Bekijk bericht
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door KhunS Bekijk bericht
  ik wist niets van instellingen, diafragma, sluitertijd en andere moeilijke bewoordingen in de fotografie wereld. ik denk van mezelf dat ik een aardige intelligent persoon ben ...bij mijn psychologische intelligentie testen had ik een 140.7 uitslag...klinkt leuk maar volgens mijn vrouw doe ik er te weinig mee

  dus ik ben de gebruikers handleiding aan het lezen..doorspitten zeg maar. ik heb het voor de 1ste keer doorgelezen en ben al wat gaan oefenen.

  ik ben ook op zoek naar een goede cursus (online of ochtend/ dag cursus) in of rondom Antwerpen, iemand een suggestie?
  (rechthoekige haak verkeerdelijk weggenomen;niet te vinden op apple-toetsenbord?!)
  alt+shift+( en alt+shift+) geeft een rechthoekige haak. Dat staat helaas niet op het toestenbord zelf maar via het programmaatje toetsenbordweergave gemakkelijk te vinden. (Dit geheel terzijde op dit forum).

 19. #19

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Stefflater Bekijk bericht
  alt+shift+( en alt+shift+) geeft een rechthoekige haak. Dat staat helaas niet op het toestenbord zelf maar via het programmaatje toetsenbordweergave gemakkelijk te vinden. (Dit geheel terzijde op dit forum).
  ]]] ! dankjewel ! ( wel of topic )
  grten, GeerT.

 20. #20

  Standaard Re: hoe hebt u Het gedaan?

  betreffende die opleiding: ik zag het in het begin niet zitten om een opleiding van jaren te volgen ...
  ik heb dan even gekeken en heb een passende opleiding gevonden bij de schoonheidsschool. 2 x 6 lessen gevolgd. en nadien nog enkele workshops tot ... ik uiteindelijk wel begonnen ben aan mijn 5-jarige opleiding fotografie.
  Maar ... succes met je nieuwe camera en succes bij het fotograferen.
  Nikon D750 - 50 mm f/1.8G - 28-300 f/3.5-5.6 ED - nikon 24-70 f/2.8 - nikon 105 f/2.8 - nikon 16-35 f/4 - sigma 70-200 f/2.8 - tussenringen - SB-700.

 21. #21

  Standaard Re: Hoe hebt u het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door KhunS Bekijk bericht
  al een tijdje volg en lees ik de berichten op dit forum. met veel interesse want ik wilde al jaren beginnen met fotografie maar helaas door mijn job is het er gewoonweg niet van gekomen (tijd gebrek). onlangs heb ik dan mijn eerste digitale camera gekocht althans meer geavanceerde camera vergeleken met de oude compacte Sony. ik wist niets van instellingen, diafragma, sluitertijd en andere moeilijke bewoordingen in de fotografie wereld. ik denk van mezelf dat ik een aardige intelligent persoon ben ...bij mijn psychologische intelligentie testen had ik een 140.7 uitslag...klinkt leuk maar volgens mijn vrouw doe ik er te weinig mee

  dus ik ben de gebruikers handleiding aan het lezen..doorspitten zeg maar. ik heb het voor de 1ste keer doorgelezen en ben al wat gaan oefenen.

  ik moet in alle eerlijkheid zeggen 'amai wat een informatie'...één van de eerste vragen die bij mijn als leek te binnen schoot was 'wie van de forumlezers of beginnende amateur fotografen gebruikt en weet nu alle functies uit zijn/ haar hoofd? dan heb ik het nog niet eens over 'wie weet nu precies onder welke omstandigheden welke instellingen te gebruiken (sluitertijd, diafragma etc) in a split second? want 'stel ik wil een foto maken...en liefst gewoon op de manuele stand...in een split second wil ik dus een foto van een bewegend iets maken. hoe weet ik nu welke instellingen ik moet invoeren om een beetje mooie foto 'of top foto' te kunnen schieten?
  In manuele stand in een split second een foto nemen van een bewegend iets? Dat doet niemand. Wie dat ooit lukt had gewoon heel veel geluk. Al was het maar de autofocus maar ik vermoed dat zowat elke fotograaf voor 'een bewegend iets' niet in manuele stand fotografeert. Vooral als de beweging redelijk rap is, ga je zeker niet in manuele stand fotograferen.

  volgens mijn ga ik pas tegen de lente beetje kunnen fotograferen hahahah.

  en ik heb nog maar een 'bridge camera panasonic fz1000' gekocht...ik denk dat een echte dslr spiegelreflex wel nog meer functies of instellingen zal hebben?
  De Panasonic FZ1000 is een redelijk geavanceerd toestel. De meeste dlsr's verschillen hiervan in sensorgrootte en uiteraard het gamma verwisselbare objectieven. Of je voor de lente zal kunnen fotograferen? Ik kan het een beetje na meer dan 10 jaar proberen en dan nog maak ik er geregeld een zootje van.
  Laatst gewijzigd door Stefflater; 18 januari 2018 om 20:10

 22. #22
  Geregistreerd: 27 februari 2007

  Standaard Re: Hoe hebt u het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Stefflater Bekijk bericht
  In manuele stand in een split second een foto nemen van een bewegend iets? Dat doet niemand. Wie dat ooit lukt had gewoon heel veel geluk. Al was het maar de autofocus maar ik vermoed dat zowat elke fotograaf voor 'een bewegend iets' niet in manuele stand fotografeert. Vooral als de beweging redelijk rap is, ga je zeker niet in manuele stand fotograferen.
  En hoe hebben fotografen in het analoge tijdperk dat dan gedaan ? Ik vind het net leuk om enkel in manuele stand (én met manuele focus) met oude (en goedkope maar degelijke !) AI(S)-lenzen aan de slag te gaan. Toegegeven : je kunt veel foto's naar de vuilbak verwijzen. Maar het is leuk om op die manier te leren uit je fouten en het 'pure' fotografie-plezier is (voor mij althans) groter. Er zijn echt wel ergere dingen dan eens in de mist te gaan met je manueel experiment. En als er dan toch eens via die manuele benadering een pareltje blijft plakken op je geheugen-card, dan heb ik daar meer deugd van dan wanneer ik op autofocus mijn sluiter erop los laat klikken in de hoop dat er iets lukt. Maar ieder zijn meug, natuurlijk !
  Nikon D700 en een paar oude AI-primes

 23. #23

  Standaard Re: Hoe hebt u het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Peter Prong Bekijk bericht
  En hoe hebben fotografen in het analoge tijdperk dat dan gedaan ? Ik vind het net leuk om enkel in manuele stand (én met manuele focus) met oude (en goedkope maar degelijke !) AI(S)-lenzen aan de slag te gaan. Toegegeven : je kunt veel foto's naar de vuilbak verwijzen. Maar het is leuk om op die manier te leren uit je fouten en het 'pure' fotografie-plezier is (voor mij althans) groter. Er zijn echt wel ergere dingen dan eens in de mist te gaan met je manueel experiment. En als er dan toch eens via die manuele benadering een pareltje blijft plakken op je geheugen-card, dan heb ik daar meer deugd van dan wanneer ik op autofocus mijn sluiter erop los laat klikken in de hoop dat er iets lukt. Maar ieder zijn meug, natuurlijk !
  Een roofvogel in vlucht fotograferen terwijl je alles manueel instelt? Ik heb het geprobeerd. Meer dan eens zelf. Als jij dat kan: respect. En in het analoge tijdperk zal men toch niet veel er in geslaagd zijn om voorwerpen in beweging echt goed in beeld te brengen. Men heeft niet voor niets autofocus geïntroduceerd voor er sprake was van digitale fotografie.

 24. #24

  Standaard Re: Hoe hebt u het gedaan?

  Eerlijk gezegd snap ik niet goed waarom sommigen per se met manuele belichting willen werken, zelfs voor algemene fotografie.
  Ikzelf gebruik manuele belichting vooral tijdens flitsen en voor de rest quasi nooit (tenzij in uitzonderlijke lichtsituaties).

  Over het algemeen wil je toch met een bepaald diafragma werken of een vaste sluitertijd.
  Waarom het jezelf dan moeilijk maken en het toestel niet de andere belichtingsparameters automatisch laten bepalen?

  Zelfs mijn oude analoge Canon A-1 (we spreken nu van eind jaren 70 ) had al 5 automatismen, waaronder diafragma en sluitertijd voorkeuze.

  Scherpstelling is een ander verhaal.
  Dit was tot einde van de jaren 80 meestal een manuele handeling en je moest de nodige "trucs" uithalen (en wat geluk hebben) om een bewegend onderwerp scherp te krijgen, door bv. scherp te stellen op een steentje op de grond in het beeld en te wachten tot het naderende onderwerp dit "merkpunt" passeerde.
  Die SLR's van toen hadden ook altijd optische hulpmiddelen om scherp te stellen: deelbeelinstelwig en microprismas in de zoeker (+ een groter zoekerbeeld dan tegenwoordig).

  Door volledig manueel te werken kun je misschien wel veel leren, maar ik vind het onzinnig om al die automatismen af te zweren.
  Ze zijn net bedoeld om de gevorderde fotograaf het leven makkelijker te maken.

  Just my 2 cents...
  Laatst gewijzigd door GeertB; 19 januari 2018 om 13:03 Reden: zoekerbeeld
  Greetz Geert.
  Canon gerief...

 25. #25
  Geregistreerd: 10 september 2009

  Standaard Re: Hoe hebt u het gedaan?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door KhunS Bekijk bericht
  ik denk van mezelf dat ik een aardige intelligent persoon ben ...bij mijn psychologische intelligentie testen had ik een 140.7 uitslag...
  sja, had je nu een IQ van 140,9 gehad, dan was er nog hoop ... nu daarentegen ...
  Laat nooit het goede u weerhouden het juiste te doen
  - Isaac Asimov-

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. [Showcase] OK je hebt me gevonden...
  Door Jochen in forum Dieren
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 24 september 2017, 08:53
 2. Ik zie wel wat je daar gedaan hebt...
  Door dcinbe in forum Beginnershoek
  Reacties: 10
  Laatste bericht: 26 januari 2013, 07:23
 3. Ik weet wat je vorige zomer gedaan hebt...
  Door Vinnydizzy in forum Showcase Mensen & Straatfotografie
  Reacties: 22
  Laatste bericht: 26 november 2010, 19:34
 4. hebt u een vuurtje?
  Door Matthias in forum Evenementen
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 26 januari 2008, 23:57
 5. als je dorst hebt...
  Door Jacky2 in forum Dieren
  Reacties: 3
  Laatste bericht: 3 april 2007, 08:38

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •