Weergegeven resultaten: 1 t/m 18 van 18

Discussie: Olifanten darting

 1. #1

  Standaard Olifanten darting

  Deels een herhaling van vorige thread, maar nodig want anders weten jullie niet waarover het gaat...

  Vorige week maakte ik deel uit van een event genaamd “Tracking the Silent African Giants”. De opzet van héél het gebeuren was tweeërlei;

  1) Neushoorns darten en taggen. Zoveel mogelijk in zo min mogelijke tijd - we moesten ze natuurlijk ook nog kunnen vinden. En als we ze vonden in groep konden we er slechts één exemplaar uithalen (we wilden de andere individuen niet meermaals stress bezorgen). De bedoeling van dit deel van de opdracht is om het de stropers moeilijker te maken (daarover lager meer).

  2) GPS-halsbanden aanbrengen bij olifanten. We hadden in totaal acht halsbanden. Eentje was ter vervanging van een halsband die niet meer werkte (aangebracht bij een koe). De zeven anderen dienden te worden aangebracht op nieuwe olifanten, liefst bij bulls, geen koeien. Dit omdat de organisatie in opdracht van wie we aan de slag gingen (Elephants Alive).

  Deze reeks omhelst enkel het darten van de olifanten.

  Plaats van het gebeuren; Balule en Klaserie privé reservaten, met open grenzen naar Kruger Nationaal Park. In een vorige post heb ik geduid op het belang van deze privé reservaten mbt het beschermen van neushoorns. Olifanten worden tot op heden minder gestroopt dan neushoorns, hier in de lowveld. Elders is het echter een echte plaag. Selous (Tanzania) heeft bvb al meer dan de helft van zijn olifanten verloren. Een schatting is dat er elke 7 minuten een olifant wordt afgeschoten. Homo horribilis is druk aan het werk.

  Dat het hier waar ik zit nog geen echt probleem is wil niet zeggen dat we het niet voelen komen; een paar jaar geleden telde men jaarlijks een tiental gestroopte olifanten. Vorig jaar waren dat er al meer dan 100. De consensus onder de eigenaars van de privé parken is dat een tweede "oorlog" zich aandient (stropen van olifanten), terwijl de eerste nog volop woedt (stropen van neushoorns). En waar men het ook over eens is; van het Nationaal Park verwachten we geen denderende resultaten mbt het stoppen van stropers. Te veel grenzen, te weinig middelen.

  Hoofddoel van deze actie was het aanbrengen van de GPS halsbanden bij "beloftevolle" jonge bulls. Beloftevol in de zin dat het exemplaren zijn die waarschijnlijk grote slagtanden zullen krijgen. Deze kerels willen we beschermen tegen jagers (er mag niet gejaagd worden op olifanten met GPS halsband), maar vooral tegen stropers; de GPS halsbanden zijn verbonden met een state-of-the-art tracking systeem; als een bull te lang stil blijft staan gaat een vliegtuig meteen kijken. Is die stilstand doordat hij gedood is, dan zitten we meteen op de stropers hun hielen. Deels van de campagne is trouwens het publiek op de hoogte te brengen van deze techniek. Zoals ook bij de gewone inbrekers; de misdaad ontmoedigen is effectiever dan bestrijden "na de feiten".

  Noteer dat de Nederlandstalige groepen die ik begeleid met Starling Reizen niet doorgaan op dit reservaat, maar in Timbavati reservaat (niet dat dat qua olifanten uitmaakt).

 2. #2

  Standaard Re: Olifanten darting

  In het team zaten volgende mensen;
  • Het Hover.co.za chopper team, met twee helicopters en bijhorende piloten. Zij hebben heel veel ervaring met dit soort opdrachten.
  • Een aantal zeer gerenommeerde dierenartsen, met als top-of-the-bill Cobus Raath, die er al meer dan 3000 neushoorn-dartings heeft opzitten.
  • Ian Michler, editoriaal-schrijver voor Africa Geographic, en maker van de docu-film Blood Lions (over de “canned hunting” industrie in Zuid-Afrika). Wie de film nog niet heeft gezien; ga dat zeker doen! Link; http://www.bloodlions.org
  • Zes natuurgidsen (waaronder mezelf) met absolute topper zeker Sean Pattrick (co-auteur van het boek “Game Ranger In Your Backpack”, een zeer populair boek ook in de shops in het Nationaal Park). Link; https://www.amazon.de/Game-Ranger-Yo.../dp/1920217061  Zo’n operatie komt natuurlijk met een aanzienlijk prijskaartje. We werden vergezeld door leden van een organisatie die de hele opdracht heeft gesponsord; alle kosten zoals kamp, maaltijden, wagens, benzine, helicopters, dierenartsen, piloten, enz… met inbegrip van de aankoopkost van de GPS halsbanden.


  Opmerkingen vooraf;
  • Een aantal leden van deze organisatie blijven liever anoniem, vandaar dat ik de naam van de leden van deze organisatie niet zal vermelden. Ik heb voor dit reeksje foto's gekozen waar geen leden van dichtbij op staan. Blurren van gezichten was dus niet nodig.
  • Ik had enkel plaats voor één fototoestel. Dat werd een 5DmkII met 17-40. Alle foto’s hieronder zijn dus breedhoek foto’s. Sorry dat de actie soms wat veraf lijkt. Maar wie een breedhoek kent die weet dat ik dus eerder met mijn neus op het hele gebeuren zat!

 3. #3

  Standaard Re: Olifanten darting

  Herhaling, sorry;

  We gingen heel vroeg van start (zonsopgang; 6h30) en na een korte briefing reden/vlogen we erop uit. Eén team (met drie game-drive voertuigen) volgde de helicopter die de neushoorn-dartings deed. Het andere team, met evenveel voertuigen, volgde de helicopter die de olifanten-dartings deed. Er werd afgesproken om halverwege de voormiddag te wisselen, en dat “scenario” drie dagen lang te herhalen.

  De voertuigen stonden in permanent contact met elkaar, maar slechts het leidende voertuig had een ground-to-air radio. Het volgen van de helicopter viel niet echt mee. Zolang we op de kleine wegjes konden rijden ging het nog (eerder karrensporen aka “two-tracks”) maar natuurlijk moesten we off-road gaan om tot bij de dieren te geraken. Gezien Balule zeer veel struikgewas en rotsen bevat was dat nogal een gevaarlijke onderneming (ook voor de wagens). Tegen elke middag was ik bekaf van aan mijn stuur te sleuren.  De piloten hadden het iets makkelijker met de olifanten-dartings. In die zin dat alle bulls alleen waren, en dus niet dienden te worden gescheiden van hun "gezinsleden". Enkel bij die ene koe met de kapotte (en te vervangen halsband) was dat nodig. Een olifanten-kont is ook een groter doelwit dan een neushoorn-kont.  Foto 1; de olifant (in dit geval die ene koe) is verdoofd. De helicopter heeft de dierenarts afgezet, en ook de mensen van Elephants Alive zijn reeds bij het dier, met al hun materiaal. De piloot stijgt terug op want hij zit nu te dicht bij de olifant om straks zonder gevaar te kunnen opstijgen. Hij zal wat verder weg terug landen.

  Het gebruikte verdovingsmiddel was M99, een middel 1000 tot 3000 keer krachtiger dan morfine. Het is een zeer gevaarlijk goedje dat dodelijk is voor de mens. 0,1mg op een wondje en je bent eraan. Daarom wordt M99 steeds verkocht samen met een tegengif voor mensen. Het tegengif voor grote dieren is echter M5050. Wie alles wil weten over M99, zie hier; https://en.wikipedia.org/wiki/Etorphine

  Ook een olifant is binnen de 5 tot 8 minuten in dromenland, net zoals bij neushoorns. Al hield één exemplaar het wat langer vol; hij kwam terug recht als de mensen toesnelden! En daarna probeerde hij zo lang mogelijk op zijn poten te blijven staan, maar hij helde steeds verder naar achter, tot hij tenslotte toch door zijn poten ging. Als je beseft tegen welk zeer zwaar verdovingsmiddel die olifant 15 minuten heeft "gevochten"; nogmaals een bewijs dat olifanten enorm sterk zijn!

 4. #4

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 2; Olifanten kunnen niet door hun mond ademhalen, zoals wij mensen. Dus wordt er zeker voor gezorgd dat de slurf volledig vrij ligt, en dat er niks op ligt. De "mond" van de slurf wordt opengehouden met twee stokjes. Een verdoofde olifant snurkt als een opa na een fles whisky! Een van de tofste dingen om te doen is even je hand zo'n 10cm voor de slurf te houden. Als je voelt welk volume lucht daar uit komt, besef je pas wat een longen dit dier heeft!

 5. #5

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 3; Eén van de taken was het verzamelen van DNA van elke olifant. Makkelijkste manier is; een stukje teennagel! Dit materiaal bewaart erg makkelijk, en je kan het verwijderen zonder het dier enige wonde te bezorgen.

 6. #6

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 4; Bij de koe werd ook wat melk afgenomen uit haar melkklieren. Klein weetje; olifanten zijn, naast primaten zoals onszelf, de enige dieren met melkklieren tussen hun voorpoten. Elephants Alive doet een studie naar de samenstelling van olifant-moedermelk. De reden is simpel; overal in Afrika, en bij uitbreiding ter wereld, worden olifanten kalfjes gevoed met kunstmatige moedermelk. Dat is zo in vele zoo's, in opvangcentra, etc. Echter; niemand die de op dit moment de ideale samenstelling van de melk kent. Het is eerder een "trial & error" methode die men gebruikt. Enkele formules/samenstellingen zijn inmiddels ingeburgerd, maar in feite weet niemand of dat wel de juiste samenstellingen zijn. Met deze studie hoopt men de ideale kunstmatige moedermelk te kunnen bepalen.

 7. #7

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 5; vele metingen worden verricht. Omtrek van de hals, lengte van de slagtanden, lengte van de benen, lengte van de slurf, ... alles gaat daarna een database in.

  Zie je dat apparaatje op het oor? Dat dient om de zuurstofwaarden in het bloed te meten. Dit wordt voortdurend in het oog gehouden door de dierenarts. Het oor is de makkelijkste manier om tot bij het bloed te geraken. Olifanten-huid is op vele plaatsen 5cm dik, maar niet aan de achterkanten van de oren. Daar is de huid zeer dun. Nog een weetje; olifanten gebruiken hun oren om af te koelen. Ze wapperen met hun oren, en al hun bloed gaat elke 20 minuten door de oren. De oren zijn trouwens zo'n 20% van de olifant zijn totale lichaamsoppervlakte.

  Rechts zie je een nieuw aangebrachte GPS halsband.
  Laatst gewijzigd door Jochen; 20 juli 2017 om 10:48

 8. #8

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 6; Hier word een nieuwe halsband aangebracht. Het ding is enorm sterk en zit onderaan de nek vast met 4 grote bouten. Na het vastdraaien van de moeren worden de bouten afgezaagd met een slijpschijf!

  Het oor ligt over het oog van de olifant. Dit doet men om makkelijk aan de achterkant van het oor te kunnen (voor dat apparaatje dat het zuurstofgehalte in het bloed test), maar evenzeer om meteen twee zintuigen van de olifant wat af te zwakken; zijn gehoor en zijn zicht. Onder het oor blijft het oog ook vochtig en droogt het niet uit terwijl de olifant verdoofd is.

 9. #9

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 7; Natuurgids Quentin Swanevelder showt even met zijn nieuwe broeksriem (de oude en defecte GPS halsband van de koe). In dat "blokje" zit de het GPS toestel (vooral batterijen natuurlijk).

 10. #10

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 8; Een minder gezellige opdracht. Er wordt ook wat mest verzameld. Dit wordt onderzocht in het labo, waar dan het dieet van de olifant in kaart wordt gebracht, maar ook wordt nagegaan of het dier gezond is. Noteer dat olifanten de grootste zaadverspreiders van de bush zijn. Vooral de mannetjes dan, want zij migreren vaak verder dan koeien met hun kalfjes. Zaden van bepaalde specifieke bomen zijn terug gevonden tot op 75km afstand van waar ze gegeten zijn.

  En nu we het toch over mannetjes hebben; de halsbanden werden voor het grootste deel toebedeeld aan mannetjes, niet alleen als beschermingsmaatregel, maar ook omdat een nieuwe studie van Elephants Alive zich concentreert op mannetjes. Naar koeien is al veel onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld; we weten dat koeien een taal hebben met meer dan 400 woorden ("water", "gevaar") of zinnen ("kom hier", "laat ons verder gaan"). Van slechts ongeveer 50 woorden/zinnen kennen we met zekerheid de betekenis. Ook kennen we het migratiegedrag van koeien; de matriarch bepaalt waar men gaat, en haar kennis brengt ze over op familieleden). Maar bij mannetjes kennen we het migratiegedrag veel minder. Deze studie hoopt daar verandering in te brengen.

 11. #11

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 9; Alle werk is verricht. Alle materiaal ligt op de "bakkie" (pick up truck). Iedereen zit terug in zijn voertuig. De piloot zijn motor draait ook. Hij wacht op de veearts om op te stijgen. De veearts dient het tegengif toe dat de werking van M99 ongedaan maakt. Dat gaat rechtstreeks een ader in (in het oor). De veearts moet nu lopen, want na een tweetal minuten veert de olifant recht. Het oor laat hij over het oog liggen als hij wegloopt; dat scheelt blijkbaar zo'n 15 seconden reactietijd (van de olifant).

 12. #12

  Standaard Re: Olifanten darting  Foto 10; Outro. Natuurgids Brenden Pienaar (Belgische grootouders, jawel), mezelf, en natuurgids Sean Pattrick. Deze laatste is auteur van het boek "Game Ranger In Your Backpack". De eerste die intekent op de Starling safari-groepsreis dit najaar, krijgt een getekend exemplaar.

 13. #13

  Standaard Re: Olifanten darting

  ne hele boterham, maar het blijft interessant ;-)

  leuke foto's, je zou nog vergeten dat het hier eigenlijk om de foto's gaat ;-)
  De tekst erbij is zeker een plus punt.

  de foto's dus,
  de eerste met de helikopter mag een kortere sluitertijd hebben zodat er meer beweging in de wieken zit.
  en bij het meten zou het mooi geweest zijn als de meter leesbaar was.

  en voor de rest, zie je toch goed op de foto wat ze aan het doen zijn.

 14. #14

  Standaard Re: Olifanten darting

  Ik vrees dat dit maar "snapshots" zijn. Als je druk bezig bent een helicopter bij te houden door dichte bush, tegelijk je radio moet bedienen, en je gasten op het voertuig moet "veilig houden", heb je geen tijd om na te denken over camera setting. Ook eenmaal we van het voertuig af waren, waren mijn hoofdtaken de veiligheid van mijn gasten en het assisteren van de dierenarts. Ik heb - uit de luttele fotos van 8 olifanten-dartings - slechts één reeksje zoals dit kunnen samenstellen.

 15. #15

  Standaard Re: Olifanten darting

  Interessant, ik heb dit gelezen met toenemende verbazing. Bedankt om dit te willen delen.

 16. #16

  Standaard Re: Olifanten darting

  Ik was al redelijk zeker dat foto's op dat moment bijzaak waren, toch knappe foto's.

 17. #17

  Standaard Re: Olifanten darting

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mlap Bekijk bericht
  Ik was al redelijk zeker dat foto's op dat moment bijzaak waren, toch knappe foto's.
  Het is niet dat ik niet wou meer fotos nemen, oa ook met mijn telelens, maar mijn 400mm hangt maar met één vijs meer aan elkaar Resultaat van altij in een auto te liggen die op ruwe wegen rond rijdt. Als er iemand zich geroepen voelt om vijsjes op te sturen...

 18. #18
  Geregistreerd: 24 oktober 2005

  Standaard Re: Olifanten darting

  Interessante geïllustreerde reportage.
  Misschien een dom vraagje: die halsbanden zijn wel erg groot en zien er stug uit. Hebben die olifanten daar geen hinder van? Of voelen ze niet aan dat 'er iets niet klopt' ?

Soortgelijke discussies

 1. [Showcase] Neushoorn darting
  Door Jochen in forum Fotoreeksen
  Reacties: 12
  Laatste bericht: 15 juli 2017, 00:59
 2. Olifanten
  Door moons83 in forum Beginnershoek
  Reacties: 17
  Laatste bericht: 28 juni 2013, 19:21
 3. Tel de olifanten
  Door Jochen in forum Dieren
  Reacties: 6
  Laatste bericht: 8 februari 2013, 10:08
 4. Olifanten
  Door Dabbertjedab in forum Beginnershoek
  Reacties: 15
  Laatste bericht: 2 juni 2012, 07:24
 5. Olifanten
  Door cholder in forum Fotobeoordeling Dieren
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 1 augustus 2010, 11:13

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •