Weergegeven resultaten: 1 t/m 13 van 13

Discussie: Neushoorn darting

 1. #1

  Standaard Neushoorn darting

  Vorige week maakte ik deel uit van een event genaamd “Tracking the Silent African Giants”. De opzet van héél het gebeuren was tweeërlei;

  1) Neushoorns darten en taggen. Zoveel mogelijk in zo min mogelijke tijd - we moesten ze natuurlijk ook nog kunnen vinden. En als we ze vonden in groep konden we er slechts één exemplaar uithalen (we wilden de andere individuen niet meermaals stress bezorgen). De bedoeling van dit deel van de opdracht is om het de stropers moeilijker te maken (daarover lager meer).

  2) GPS-halsbanden aanbrengen bij olifanten. We hadden in totaal acht halsbanden. Eentje was ter vervanging van een halsband die niet meer werkte (aangebracht bij een koe). De zeven anderen dienden te worden aangebracht op nieuwe olifanten, liefst bij bulls, geen koeien. Dit omdat de organisatie in opdracht van wie we aan de slag gingen (Elephants Alive) een onderzoek doet naar bulls; er is tot op heden meer onderzoek gedaan naar koeien dan naar bulls, maar daarover meer in een andere foto reeks die ik volgende week zal posten.

  Deze reeks omhelst enkel het taggen van de neushoorns.

  Plaats van het gebeuren; Balule en Klaserie privé reservaten, met open grenzen naar Kruger Nationaal Park. Dankzij een groter budget voor anti-stropers maatregelen gaat het in de private parken (Sabi Sands, Timbavati, Klaserie, Umbabat en Balule) veel beter met de neushoorns dan in het Nationaal Park zélf. Een schatting is dat er vijf maal meer neushoorns in de private reservaten zitten. Maar die schatting zou wel eens een veel te positief beeld kunnen ophangen van het Nationaal Park. Als ik in het park rond rijd, dan vind ik geen enkele actieve “neushoorn midden” meer, noch “drag marks / scent trails”.

  Dat het beter gaat in de privé parken betekent echter niet dat het daar makkelijk is. Het is vaak “dweilen met de kraan open”. Zeker in een reservaat als Balule, dat grenst aan de R40 asfaltweg (westergrens), dat dicht bij twee grote dorpen ligt (Phalaborwa, Hoedspruit), dat een spoorlijn in het midden heeft lopen, dat grenst aan een militaire basis, en dat open grenzen heeft met een lokale “community”.

  Noteer dat de Nederlandstalige groepen die ik begeleid met Starling Reizen niet doorgaan op dit reservaat, maar in Timbavati reservaat, een reservaat met minder "conflictgrenzen".
  Laatst gewijzigd door Jochen; 14 juli 2017 om 12:11

 2. #2

  Standaard Re: Neushoorn darting

  In het team zaten volgende mensen;
  • Het Hover.co.za chopper team, met twee helicopters en bijhorende piloten. Zij hebben heel veel ervaring met dit soort opdrachten.
  • Een aantal zeer gerenommeerde dierenartsen, met als top-of-the-bill Cobus Raath, die er al meer dan 3000 neushoorn-dartings heeft opzitten.
  • Ian Michler, editoriaal-schrijver voor Africa Geographic, en maker van de docu-film Blood Lions (over de “canned hunting” industrie in Zuid-Afrika). Wie de film nog niet heeft gezien; ga dat zeker doen! Link; http://www.bloodlions.org
  • Zes natuurgidsen (waaronder mezelf) met absolute topper zeker Sean Pattrick (co-auteur van het boek “Game Ranger In Your Backpack”, een zeer populair boek ook in de shops in het Nationaal Park). Link; https://www.amazon.de/Game-Ranger-Yo.../dp/1920217061  Zo’n operatie komt natuurlijk met een aanzienlijk prijskaartje. We werden vergezeld door leden van een organisatie die de hele opdracht heeft gesponsord; alle kosten zoals kamp, maaltijden, wagens, benzine, helicopters, dierenartsen, piloten, enz… met inbegrip van de aankoopkost van de GPS halsbanden.


  Opmerkingen vooraf;
  • Een aantal leden van deze organisatie blijven liever anoniem, vandaar dat ik de naam van de leden van deze organisatie niet zal vermelden, en vandaar dat op sommige foto’s enkele gezichten zijn ge-blurred. Ik weet immers niet precies wie graag anoniem wenste te blijven en wie niet. Ik reken op jullie begrip.
  • Ik had enkel plaats voor één fototoestel. Dat werd een 5DmkII met 17-40. Alle foto’s hieronder zijn dus breedhoek foto’s. Sorry dat de actie soms wat veraf lijkt. Maar wie een breedhoek kent die weet dat ik dus eerder met mijn neus op het hele gebeuren zat!
  Laatst gewijzigd door Jochen; 15 juli 2017 om 13:03

 3. #3

  Standaard Re: Neushoorn darting

  We gingen heel vroeg van start (zonsopgang; 6h30) en na een korte briefing reden/vlogen we erop uit. Eén team (met drie game-drive voertuigen) volgde de helicopter die de neushoorn-dartings deed. Het andere team, met evenveel voertuigen, volgde de helicopter die de olifanten-dartings deed. Er werd afgesproken om halverwege de voormiddag te wisselen, en dat “scenario” drie dagen lang te herhalen.

  De voertuigen stonden in permanent contact met elkaar, maar slechts het leidende voertuig had een ground-to-air radio. Het volgen van de helicopter viel niet echt mee. Zolang we op de kleine wegjes konden rijden ging het nog (eerder karrensporen aka “two-tracks”) maar natuurlijk moesten we off-road gaan om tot bij de dieren te geraken. Gezien Balule zeer veel struikgewas en rotsen bevat was dat nogal een gevaarlijke onderneming (ook voor de wagens). Tegen elke middag was ik bekaf van aan mijn stuur te sleuren.

  Ik vind dat mijn Land Cruiser (met 410.000km op de teller, en alle kilometers gereden op ruw terrein!) een medaille verdient. Hij was de enige die er zonder platte banden door kwam, en werd door de gidsen daarom omgedoopt tot “The Beast”. een naam die hij zal blijven dragen, tot hij het begeeft (ik reken op nog 400.000km).

  Gelukkig waren de piloten zeer ervaren. Zij haalden groepjes neushoorn vakkundig uit elkaar, geleidden de te darten neushoorn zo dicht mogelijk naar ons, en verdoofden hem dan met één welgericht schot met een een darting-geweer.  Foto 1; twee nog uit elkaar te halen neushoorns, één helicopter, en zeer veel rondvliegende blaadjes (het is hier “winter” nu).

  Het gebruikte verdovingsmiddel was natuurlijk M99, een middel 1000 tot 3000 keer krachtiger dan morfine. Het is een zeer gevaarlijk goedje dat dodelijk is voor de mens. 0,1mg op een wondje en je bent eraan. Daarom wordt M99 steeds verkocht samen met een tegengif voor mensen. Het tegengif voor grote dieren is echter M5050. Wie alles wil weten over M99, zie hier; https://en.wikipedia.org/wiki/Etorphine

  Na de verdoving is het 5 tot 8 minuten wachten tot de neushoorn slaapt. De helicopter zorgt er voor dat hij niet in de bosjes verdwijnt. Maar tegelijkertijd wordt ook de dierenarts afgezet, want die moet zo snel mogelijk bij het dier zijn eenmaal de drug werkt. Hoe de piloot overal een plaatsje vond om snel te landen en terug op te stijgen; het is me nog steeds een raadsel.
  Laatst gewijzigd door Jochen; 15 juli 2017 om 13:07

 4. #4

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 2; Als de neushoorn door zijn poten gaat telt enkele seconde. De gidsen waren vaak nodig om het dier lichtjes op zijn zij te krijgen en de poten in de juiste houding te krijgen (niet gestrekt, eerder gebogen, maar niet onder het lichaam zélf).

  Op de foto links; Craig Spencer, game warden van het Balule reservaat en bezieler van de Black Mamba anti-poaching groep. Een groep die volledig uit vrouwen bestaat, allen afkomstig uit de ons omliggende dorpen. Voor alle info over de Black Mambas, zie hier; https://www.facebook.com/blackmambasapu/

  Op de foto achteraan; Quentin Swanevelder, natuurgids met meer dan 15 jaar ervaring. Hij verzorgt vaak de “walking trails” in Kruger Nationaal Park (de wandelingen van meerdere dagen door de bush, op plaatsen waar de beschaving volledig is geweerd). Hij is dus een “trails guide” zoals dat heet. Hier roept hij de sponsors er bij, want vanaf nu is het veilig dat zij dichterbij komen.

  Over de ogen van de neushoorn wordt een speciale doek aangebracht, met uitsparing voor de kleine hoorn bovenaan, en een velcro strip onderaan. Zo blijft hij mooi zitten en dekt hij de ogen van de neushoorn af (verhelpt nog meer stress).

 5. #5

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 3; nadat de poten liggen zoals het hoort, wordt er ook zuurstof toegediend, rechtstreeks de neus in. Eén medewerkster blijft daar permanent bij, zodat we zeker zijn dat de tube goed blijft zitten.

 6. #6

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 4; de sponsors bekijken het mooi van op afstand. Geluid wordt beperkt tot een absoluut minimum, ook al zijn er in de oren watjes aangebracht om ook dat zintuig van de neushoorn wat minder effectief te maken. Zoals gezegd heb ik voor de zekerheid alle gezichten geblurred. Met uitzondering van eentje; da’s Ian Mitchler.

  Af en toe haalt de dierenarts één persoon uit de groep om mee te helpen aan een specifieke taak. Zo worden allen nauw betrokken bij de gehele onderneming.

 7. #7

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 5; de dierenarts boort een gaatje in beide hoorns. Het ruikt naar verbrand haar, maar in tegenstelling tot wat vele gidsen verkondigen bestaat een neushoorn-hoorn niet uit samengedrukt haar. Haar heeft geen celstructuur, maar hoorn heeft dat wél. Natuurlijk bevat hoorn ook het bestanddeel keratine, vandaar de geur van verbrand haar, en vandaar waarschijnlijk de verwarring bij vele gidsen.

  Tijdens dit proces licht de dierenarts ook een-en-ander toe. Bvb waarom het vergiftigen of kleuren van hoorn totaal niet effectief is.

  In het gaatje wordt een chip aangebracht, net zoals bij je kat en hond. Het gaatje wordt gedicht met lijm. De stroper kan niet meer aan de chip eenmaal de lijm droog is. De chip vernietigen kan enkel bij het verwerken van de volledige hoorn, maar de kopers willen de hoorn in totaliteit zien. Dus stel dat deze neushoorn ooit wordt gestroopt; zolang de hoorn in zijn geheel is kan nu worden achterhaald waar hij vandaan komt. Dit helpt enorm bij het aanklagen, vervolgen en veroordelen van stropers.

  Een sponsor vangt het materiaal uit het boorgaatje op. Dit gaat naar een internationale database waar alle DNA van alle neushoorns wordt bewaard.

 8. #8

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 6; een vlugge test dat de chips werken. Er zit er eentje in beide hoorns, maar ook eentje onder de huid.

 9. #9

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 7; in het oor van de neushoorn (of soms in beide oren, indien nodig) wordt een uniek patroon aangebracht, zodat het dier voortaan van ver te herkennen is. Op deze foto zie je dat met een viltstift in het oor het patroon al is getekend.

  In de handen van de dierenarts; de klemmen die de wonde aan het oor zullen verhinderen te bloeden. Het bloeden wordt dan gestelpt met een speciaal middel dat ook meteen een anti-ontstekingswerking heeft.

  De persoon die de hoorn vast heeft is Wayne Te Brake, eveneens een trails-guide met heel veel ervaring.

 10. #10

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 8; yours truly met piloot Phillip Cole. We waren beiden nodig om het rollen van de neushoorn tegen te gaan; het gewicht van de neushoorn-buik zou bij deze neushoorn anders teveel de bloed-doorstroming in zijn poten hebben tegen gehouden.

  Je ziet ook de dierenarts die het patroon uit het oor knipt.

 11. #11

  Standaard Re: Neushoorn darting  Foto 9; iedereen terug de wagens in, op veilige afstand. Alle materiaal is weg. De motor van de helicopter loopt reeds. De watten zijn uit de oren van de neushoorn.

  De dierenarts blijft als enige achter. Hij dient het tegengif toe, dat de werking van de M99 ongedaan maakt in minder dan twee minuten. Nadat hij de spuit heeft toegediend neemt hij de lap weg die over de ogen van de neushoorn zit. Deze ligt reeds los op het gezicht van het dier, want de dierenarts moet rennen om op tijd in de helicopter te zitten, zodat die kan wegvliegen.

  De neushoorn staat zeer snel op zijn poten, en in nog geen twee minuten merkt hij niks meer van de verdoving. Een beetje verward glipt hij stilletjes weg, in tegengestelde richting van waar de helicopter lawaai maakt. Werd de neushoorn van een groep gescheiden, dan zal de helicopter hem met zeer zachte dwang in de richting van de groep sturen. Echter vanop zeer grote afstand, zonder het dier onnodige stress te bezorgen.

 12. #12

  Standaard Re: Neushoorn darting

  Tot zover dit reeksje.

  De impact op de groep sponsors was enorm groot. Temeer omdat we tijdens deze darting-sessie vier neushoorns hebben verloren aan de stropers. In feite zes, als je twee ongeboren kalfjes meetelt. Het was volle maan, en dan kent het stropen altijd een piek. We hebben met alle leden ook een bush-walk gedaan, naar één van de neushoorn-karkassen. Dat had een zware impact op hen, maar het is belangrijk dat zij zien wat ze mee helpen bestrijden. Eén van de sponsors kroop reeds in zijn pen en zette deze tekst op Facebook;

  http://www.theafricabug.com/temp/BD/...r_reaction.rtf

  Ik weet dat ik normaal weinig tijd vrijmaak om op BD te zijn (dagelijks een foto posten, maar dan meteen iets anders mijn aandacht geven, want mijn “vrije tijd” is beperkt en internet is hier traag). Maar in dit geval ga ik pogen om wat meer tijd te maken om te antwoorden op alle vragen. Ik heb tenslotte al heel wat tijd gestopt in het uitschrijven van bovenstaande.

  Dus als jullie vragen hebben - over deze onderneming, over de huidige stropers-crisis, over de technieken die we gebruiken om stropen tegen te gaan etc etc - laat maar horen dan probeer ik op je vragen te antwoorden.

  Meer foto’s op de Facebook page van Elephants Alive; https://www.facebook.com/ElephantsAl...73022636088279

 13. #13

  Standaard Re: Neushoorn darting

  Bedankt om dit te delen,
  De tekst is hier wel een meerwaarde.

  We hebben weer wat bijgeleerd ;-)

Soortgelijke discussies

 1. neushoorn
  Door YoeriV in forum Beginnershoek
  Reacties: 14
  Laatste bericht: 24 september 2014, 14:32
 2. Neushoorn
  Door pixelboy in forum Dieren
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 13 juli 2014, 17:47
 3. neushoorn
  Door jbo in forum Dieren
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 14 juli 2011, 18:11
 4. neushoorn
  Door Hidden Dreams in forum Fotobeoordeling Dieren
  Reacties: 6
  Laatste bericht: 15 februari 2010, 22:02
 5. Neushoorn
  Door ludwigIII in forum Macro & Close-Up
  Reacties: 17
  Laatste bericht: 26 mei 2007, 11:08

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •