Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 50
  1. #1

    Standaard Het (lekkere) fruit topic .

    Hier worden van alle topics opgestart, over kostuums, tosti's, zelfs over winterbanden zeg
    Laat ik dus een opstarten over fruit, welk is je lievelingsfruit ?
    Mij kan je altijd een plezier doen met een wat zurig smakende appel, type Renet of Boskoop, Granny Smith gaat ook, maar iets te hard.
    Oogstappels genieten mijn voorkeur. Cox gaat ook , maar niet overal verkrijgbaar, net als Boskoop
    Minder met van die commerciële soorten zoals Jonagold en al die andere flauw smakende rassen.
    Trouwens de oorspronkelijke Jonathan vond ik heel lekker, maar sinds men die gekruist heeft met de naar niks smakende Golden om die Jonagold te bekomen, is die haast niet meer te vinden.

    Peren, voor mij de dubbele Flip .
    Bij andere fruitsoorten heb ik een minder uitgesproken mening, maar ik lust die evengoed, behalve Lychees.
    “The further a society drifts from truth the more it will hate those that speak it”
    George Orwell
    Worldometers

  2. #2
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Momenteel een appel aan het eten, een Golden m.n., ook Pink Kady. Dus hier elke dag twee a drie stukken fruit in de vooravond. Nu nog een peer en een clementineke vitaminekuur zit er weer op voor vandaag. Wekelijks ga ik die voorraad halen bij een marktkramer thuis, die steeds eerste keuze fruit en groenten presenteert.
    In het voorjaar en de zomer uiteraard meer rood fruit. Wij mogen veel fruitsoorten. "An apple a day..."
    Leeft en LAAT LEVEN !

  3. #3

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Hier ook wekelijkse markt, speciaal voor mijn Boskoop, ik heb alle andere appels al geproefd, maar ik vind die oude rassen nog steeds te de beste .
    In Haspengouw kan je daar nog aan geraken, maar da's te ver.
    Ik zal maar zwijgen over zomerfruit, ik zit daar echt op te wachten hé . Stekelbezen*
    *(kruisbessen)
    “The further a society drifts from truth the more it will hate those that speak it”
    George Orwell
    Worldometers

  4. #4

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Eet nooit fruit. Zelfs niet op taart.

  5. #5
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Fruit is iets wat je moet lusten, maar je moet er ook aan denken. Mijn vrouw zet elke avond twee borden klaar met elk onze portie fruit. En dat geeft al de aanzet. Ht blijkt ook dat er mensen zijn die nooit fruit eten.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  6. #6
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Vollà zie, juist ietsje te laat.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  7. #7

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Even aansluitend op het biertopic, kriek bieren of bieren met een kersensmaak zijn niet aan mij besteed, die radlers gaan nog.
    Zo, de connectie Fruit en bier is gemaakt
    “The further a society drifts from truth the more it will hate those that speak it”
    George Orwell
    Worldometers

  8. #8
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door toerist Bekijk bericht
    Even aansluitend op het biertopic, kriek bieren of bieren met een kersensmaak zijn niet aan mij besteed, die radlers gaan nog.
    Zo, de connectie Fruit en bier is gemaakt
    Meestal plakkerig gedoe die met kriek.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  9. #9

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Echte kriek kopen en proeven hé. Geen limonade...

  10. #10

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Ik ben zeer selectief in fruit.
    Bij mij moet het bij voorkeur niet rijp en nog hard zijn want ik hou niet van rijp fruit.

    Wat ik nog het liefste eet zijn Kaki.

  11. #11

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Geef mij maar een Golden, mooi geel uitgerijpt, en recht van de boom op een kille novembermorgen..
    Mooier kan het leven niet zijn..

  12. #12
    Geregistreerd: 21 september 2007

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Ik eet ook geen vers fruit. Na veertig jaar niet gezien of gehoord te hebben, vind ik mijn vader terug (deze anekdote dateert alweer van rond de eeuwwisseling). Wat blijkt? Hij at ook geen vers fruit! Ik meen gehoord te hebben dat een van mijn kleindochters ook geen fruit eet. Genetisch wellicht.
    Ik ben wel dol op allerlei gedroogde fruitsoorten als krenten, rozijnen, vijgen... (naast alle notensoorten), maar vers fruit, hmm uitzonderlijk misschien wat ananas, maar iets anders nooit.
    BD1166BE. CANON camera's (7D, 350D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  Intel iMac 27" 3,4GHz 16GB RAM - 2TB HD (0SX 10.13.6) - iPhone 4s (iOS 9.3.5)+iPad5 WiFi (iOS 11.4)

  13. #13
    Geregistreerd: 26 oktober 2009

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Ik eet dagelijks 2 a 3 fruit. Liefst fruit dat op zijn best is op dat moment van het jaar.
    Momenteel zijn dat dus bergappelsienen, appels zoals Boskoop en nu "royal gala" en wat onbehandelde noten sla ik nooit af.
    bezoek bij gelegenheid ook mijn Flickr-pagina, groeten, frans

  14. #14

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Tussendoor naargelang het seizoen een beetje vanalles. Bij appelen nu Jonagold en Boskoop ... doet me eraan denken eens eentje met bruine suiker en klontje boter in de oven klaar te maken! mmmm...
    De Doyenné peer kan er ook altijd in.

    Dagelijks ofwel in de zelfgemaakte havermuesli stukjes zespri, peer en/of banaan, en indien geen muesli als ontbijt, platte kaas met schijfjes banaan op de boterham. (vroeger nog een klein streepje kandijsiroop daarop, maar nu verbannen).

    Jammer genoeg hebben we reeds geruime tijd veel uitval bij de bananen: bruin-zwarte verkleuring van de kern. Soms moeten we tot 3/4 vd banaan weggooien. Toch lijkt dat niet de schimmel van de Cavendish banaan te zijn (zie de link).
    We kopen ze eerder onrijp, dan eventueel heel even laten bijrijpen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast bewaren tot consumptie. Zijn hier nog dergelijke ervaringen met bananen?

    (http://www.blikopnieuws.nl/wetenscha...elziektes.html)

  15. #15

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Geen bananen (teveel suiker) wel appelsienen of mandarijnen/clementijnen,
    eind juli de James Grieve, daar wacht ik echt op, is voor mij dé beste appel van smaak, spijtig dat die periode zo kort is (3-4 weken)


    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wasbeer Bekijk bericht
    Tussendoor naargelang het seizoen een beetje vanalles. Bij appelen nu Jonagold en Boskoop ... doet me eraan denken eens eentje met bruine suiker en klontje boter in de oven klaar te maken! mmmm...
    De Doyenné peer kan er ook altijd in.

    Dagelijks ofwel in de zelfgemaakte havermuesli stukjes zespri, peer en/of banaan, en indien geen muesli als ontbijt, platte kaas met schijfjes banaan op de boterham. (vroeger nog een klein streepje kandijsiroop daarop, maar nu verbannen).

    Jammer genoeg hebben we reeds geruime tijd veel uitval bij de bananen: bruin-zwarte verkleuring van de kern. Soms moeten we tot 3/4 vd banaan weggooien. Toch lijkt dat niet de schimmel van de Cavendish banaan te zijn (zie de link).
    We kopen ze eerder onrijp, dan eventueel heel even laten bijrijpen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast bewaren tot consumptie. Zijn hier nog dergelijke ervaringen met bananen?

    (http://www.blikopnieuws.nl/wetenscha...elziektes.html)
    “The further a society drifts from truth the more it will hate those that speak it”
    George Orwell
    Worldometers

  16. #16

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    En toch vind ik die uit Melsele en omstreken de beste !
    Bedoel de lekkerste
    Laatst gewijzigd door toerist; 9 juni 2018 om 09:24
    “The further a society drifts from truth the more it will hate those that speak it”
    George Orwell
    Worldometers

  17. #17

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Druiven (witte), kersen, frambozen, aardbeien, appel (niet te zuur), abrikozen, bananen, ... gaat allemaal.
    Maar niets mag overrijp zijn, dan moet ik het niet hebben.

    Maar krieken moet ik niet van hebben, al is een echte goede Kriek wel een van de enige bieren dat ik om de zoveel jaar nog eens durf drinken.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  18. #18

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door VerSeg Bekijk bericht
    Druiven (witte), kersen, frambozen, aardbeien, appel (niet te zuur), abrikozen, bananen, ... gaat allemaal.
    Maar niets mag overrijp zijn, dan moet ik het niet hebben.

    Maar krieken moet ik niet van hebben, al is een echte goede Kriek wel een van de enige bieren dat ik om de zoveel jaar nog eens durf drinken.
    Ikke ook niet - bananen, nét niet meer groen, als ze nog lekker hard zijn - zo heb ik ze het liefst. Ook geen zure appels, gewone Jonagold nog het liefst.

    En druiven....als ze geperst, gegist en gebotteld zijn.....en dan nog efkes laten liggen - hé ja - dat moet dan wél "rijp" zijn voor mij.
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

  19. #19

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Veel kiwi's

    grts
    Sieg
    Voor meer foto's ; www.sieg.be

  20. #20

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wasbeer Bekijk bericht
    Jammer genoeg hebben we reeds geruime tijd veel uitval bij de bananen: bruin-zwarte verkleuring van de kern. Soms moeten we tot 3/4 vd banaan weggooien. Toch lijkt dat niet de schimmel van de Cavendish banaan te zijn (zie de link).
    We kopen ze eerder onrijp, dan eventueel heel even laten bijrijpen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast bewaren tot consumptie. Zijn hier nog dergelijke ervaringen met bananen?

    (http://www.blikopnieuws.nl/wetenscha...elziektes.html)
    Ik weet wel iets over bananen. Ik ben dikwijls naar Zuid-Amerika geweest (Columbia, Peru, Nicaragua, Guatemala, Ecuador, Costa Rica) om de koelinstallaties op de koelschepen af te regelen.
    De bananen worden grasgroen geplukt. Dan worden ze gedompeld in een vloeistof tegen de insecten.
    Ze worden gesorteerd om iedere banaan die nog maar een tikkeltje rijpheid vertoont eruit te halen.
    Dan worden ze verpakt in dozen (18kg) en naar het koelschip vervoerd en geladen. Het plukken en het laden van de bananen gebeurt binnen de 24 uur.
    Bananen worden per schip vervoerd bij 13,2°C (+ of - 0,1°C). De koelruimen zijn luchtdicht en worden met stikstof gevuld. De atmosfeer van elk ruim wordt continu gesampled. Als er teveel koolmonoxide wordt gemeten, betekent dit dat er ergens een broeihaard is van rijpende bananen. Dan vaart men zo snel mogelijk naar een nabije haven terwijl de rederij probeert om daar die bananen van dat luik te verkopen voor het te laat is. Soms kiepert men 30.000 dozen rijpe bananen overboord omdat dit goedkoper is dan ze op legale manier aan land te dumpen. Wanneer het schip met de lading op zijn bestemming aankomt, worden alle temperaturen van gedurende de reis gecontroleerd.
    Indien onderweg de temperatuur onder de 12,5°C of boven de 14,4 is geweest dan mag de koper van de bananen de inhoud van het volledige ruim weigeren.
    Bananen die onder de 12,5°C zijn geweest, noemt men "frozen". Koop dus nooit bananen op de markt in de winter.
    Als die een halve dag bij 7°C op het marktkraam lagen, zien ze er perfect uit maar 2 dagen later zijn ze donkerbruin en hebben binnenin ook verkleuring.

    De bananen worden gelost in de aankomsthaven en elke doos wordt gecontroleerd op rijpe bananen. 1 rijpe banaan in de doos van 18kg en de volledige doos gaat naar het stort (na vermaling). Dan gaan de dozen in de koelruimte op 13,2°C die ook weer met gas gevuld wordt om het rijpingsproces te vertragen (kan tot een maand vertraagd worden).
    Is er een koper (bv een supermarktketen) die 20 ton bananen wil, dan worden de 20 ton gedurende enkele uren behandeld met een gas dat het rijpingsproces (van grasgroen naar geel met nog een klein beetje lichtgroen) in gang zet. Dit kunstmatig rijpingsproces duurt minder dan een dag. Dan worden ze naar de klant vervoerd.

    Een banaan kan je het best eten net voor ze helemaal rijp is. Een rijpe (of overrijpe met bruine stippen) bevat een ongezonde hoeveelheid suiker.

    Naar mijn ervaring komen de beste bananen uit Ecuador. Chiquita heeft in Ecuador zijn eigen plantages.
    Wanneer er buiten vol oogstseizoen te weinig Chiquita bananen zijn, dan worden die geleverd door ondermeer Bonita.
    Van dezelfde boom gaan dan de bovenste (grootste) trossen in Chiquita dozen en de rest gaat in Bonita dozen.
    Het enige verschil is dat de Bonita's 2 cm korter zijn en 2 keer goedkoper. Bonita spendeert dan ook geen miljoenen aan publiciteit.

    De bananen uit Ecuador worden veel minder besproeid met insecticiden dan bv. in Columbia waar ze eindeloos moeten sproeien omdat er anders spinnen hun eitjes leggen in het uiteinde van de banaan.
    In Ecuador worden de bananen die te rijp zijn om te verpakken fijngemalen. Bij iedere verpakkingsfirma staan er bassins met scampi's. De gemalen bananen dienen als voer voor de scampi's.
    Laatst gewijzigd door notex; 10 juni 2018 om 22:08

  21. #21

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Dank voor deze mooie uitleg.
    Spontaan dacht ik ook aan deze.
    It's all about the money, stupid

  22. #22

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Wow, dank U Notex - heel interessant om eens te lezen!
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

  23. #23

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Ik heb hier eens in de fruitschaal gekeken. Allemaal Chiquita, maar de ene banaan uit Panama en de andere uit Cosa Rica
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

  24. #24

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Alfa Centauri Bekijk bericht
    Ik heb hier eens in de fruitschaal gekeken. Allemaal Chiquita, maar de ene banaan uit Panama en de andere uit Cosa Rica
    Dat komt omdat nu het bananenseizoen voorbij is. Dan varen de koelschepen van het ene land naar het andere om de voorraden op te kopen. Als er ergens minimum 25.000 dozen beschikbaar zijn, varen ze daar naartoe. Als ze minimum 250.000 dozen geladen hebben, dan steken ze de oceaan over ( maar nog liever met 400.000 dozen)
    In het hoogseizoen laadt men in Guayaqil (Ecuador) dagelijks 2 tot 3 koelschepen vol bananen (bijna 1.000.000 dozen) en als er te weinig bananen zijn laadt men in de resterende koelruimte mango's.
    Volgens mijn beoordeling komt Ecuador op de eerste plaats en daarna Costa Rica. Panama-bananen verschillen niet veel van smaak, maar daar wordt samen met Columbia het meeste bespoten. In Panama heb ik zelfs gezien dat men daar vanuit vliegtuigjes insecticides sproeide terwijl men op de velden aan het oogsten was.
    Niemand had een masker op, terwijl de giftige nevel op hen neerviel.

    Voor ananas is het merk Delmonte ( Amerikaanse firma) van Costa Rica zowat het beste wat op de markt is.
    Wat bananen betreft is de beste koop het merk Bonita ( van de plantages in Ecuador). Als je op de doos "Guyaquil" ziet staan, niet twijfelen want daar wordt bijna niet met insecticides gesproeid. 15 jaar geleden moest men in een straal van 100km rond Guyaquil helemaal niet sproeien. Die straal werd alle jaren kleiner en nu moet men daar ook sproeien, zij het maar een fractie van in Columbia of Panama. In Columbia sproeit men tegen de insecten, maar in Panama is het vooral tegen de schimmels.

    Hier in Spanje verkoopt men bananen van Tenerife (klein formaat), en in de supermarkten bananen uit India. Ik zou die bananen uit India eens moeten proeven, maar de hygiënische en sanitaire omstandigheden in India kennende, durf ik er niet aan beginnen.
    Laatst gewijzigd door notex; 9 juni 2018 om 23:37

  25. #25

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Misschien een superdomme vraag: worden bananen nooit met vliegtuigen (naar Europa ) getransporteerd ? Of is dat economisch niet haalbaar ?
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

  1. Fruit
    Door bommasien in forum Fotobeoordeling Natuur en Landschappen
    Reacties: 2
    Laatste bericht: 9 mei 2014, 14:13
  2. X-Ray fruit
    Door kid i in forum Showcase Zwart-Wit
    Reacties: 3
    Laatste bericht: 19 januari 2010, 17:26
  3. Fruit
    Door hekje in forum Macro & Close-Up
    Reacties: 6
    Laatste bericht: 2 januari 2006, 20:25
  4. [Fruit]
    Door Maarten_T in forum Stilleven & Abstract
    Reacties: 3
    Laatste bericht: 14 december 2005, 10:29

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •