Pagina 2 van 2 EersteEerste 1 2
Weergegeven resultaten: 26 t/m 50 van 50
  1. #26

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Er moet toch een ongellooflijk groot deel van die bananen verloren gaan tussen de plantage en de consument.

    En transport per vliegtuig kan niet rendabel zijn voor de grote hoeveelheden. Transport kost dan meer dan het product.
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  2. #27

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Notex, bedankt voor de erg interessante bananen info...weer wat geleerd...

  3. #28

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Er moet toch een ongellooflijk groot deel van die bananen verloren gaan tussen de plantage en de consument.
    Ja, dacht ik ook toen ik de uitleg van Notex las.
    Maar het blijft ongelooflijk lekker fruit.

    Neemt niet weg dat we eigenlijk zoveel mogelijk van eigen bodem moeten trachten aan te kopen - zou onze ecologische voetafdruk zeker ten goede komen.
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

  4. #29

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Ik koop mijn aardbeien, asperges en witloof bij een lokale boer. Ik weet waar de aardbeien staan.
    Vroeger verkochten ze enkel dit, nu hebben ze een echte groenten hoevewinkel met een vrij compleet gamma aan fruit en groenten. Korte keten!

    Maar zelfs dan is er bij die aardbeien behoorlijk wat verlies. Een paar dagen warm weer, en ze krijgen niet geoogst wat er rijp wordt, of verkocht wat er geoogst wordt. Een deel gaat dan naar de veiling, maar op die momenten zijn de veilingprijzen dan zo laag dat het soms de moeite niet is.
    Nu maken ze ook appel aardbeisap.

    Ik ben vooral gek op hun asperges en vollegrondwitloof. Smaakt gewoon beter als je weet dat het gekweekt wordt op minder dan een km van je huis.
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  5. #30

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Ik koop mijn aardbeien, asperges en witloof bij een lokale boer. Ik weet waar de aardbeien staan.
    Vroeger verkochten ze enkel dit, nu hebben ze een echte groenten hoevewinkel met een vrij compleet gamma aan fruit en groenten. Korte keten!

    Maar zelfs dan is er bij die aardbeien behoorlijk wat verlies. Een paar dagen warm weer, en ze krijgen niet geoogst wat er rijp wordt, of verkocht wat er geoogst wordt. Een deel gaat dan naar de veiling, maar op die momenten zijn de veilingprijzen dan zo laag dat het soms de moeite niet is.
    Nu maken ze ook appel aardbeisap.

    Ik ben vooral gek op hun asperges en vollegrondwitloof. Smaakt gewoon beter als je weet dat het gekweekt wordt op minder dan een km van je huis.
    Vandaag zijn 't hier ook asperges. Yummie. Het seizoen is bijna gedaan, dus moeten we er van profiteren.
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

  6. #31
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Vandaag de laatste keer à volonté "asperges à la flamande" gegeten. Dit jaar toch al bijna elke zondag kunnen eten sedert ze voorhanden zijn. De lekkernij bij uitstek van mijn vrouw en ik. Genetische bepaald allicht. Toen wij kleine kinderen waren konden wij dat bij onze ouders bij feestelijkheden leren eten. Ronde de 25ste van deze maand zal het gedaan zijn.
    Nu ook volop genieten van kersen en aardbeien. Die zijn nu ook top.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  7. #32

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Maken jullie ook een bouillonneke van de schillen?

    Ik schil ze, en dan kook ik de schillen af. Daarna een blokje groente of kippenbouillen er bij, en je hebt een heerlijk klaar soepje vooraf.

    Ik heb dit jaar zo veel asperges gegeten dat mijn kinderen begonnen te klagen dat het te veel werd.

    Een topper is ook asperges met grijze garnaal en een mousselinesausje.
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  8. #33

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Mijn tijd breekt weer bijna aan...Verse kruisbessen....heeeerlijk...( en als we het zijdelings over groenten hebben....ben blij dat de asperges tijd weer voorbij is...eten het als een seizoens groente, niks speciaals ..wonen midden in een aspergesgebied....maar ik eet liever sla, slangkomkommer etc.)......en ja, wij koken de schillen direct mee met de asperges...komen wel onder een doekje te liggen...voor een lekker soepje.

  9. #34

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Heel interessante info over bananen uit eerste hand. Ik vrees dat het verhaal van ander fruit en groente ingevoerd van over de halve aardbol er niet anders uit ziet.

  10. #35

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Maken jullie ook een bouillonneke van de schillen?

    Ik schil ze, en dan kook ik de schillen af. Daarna een blokje groente of kippenbouillen er bij, en je hebt een heerlijk klaar soepje vooraf.

    Ik heb dit jaar zo veel asperges gegeten dat mijn kinderen begonnen te klagen dat het te veel werd.

    Een topper is ook asperges met grijze garnaal en een mousselinesausje.
    1) Ha neen, schillen op de composthoop - maar wél een goed idee ! ==> gaan we es proberen !

    2) Asperges & grijze garnaal = ook een supercombinatie
    "Stultitiam simulare loco prudentia summa est"

  11. #36

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Spanik Bekijk bericht
    Heel interessante info over bananen uit eerste hand. Ik vrees dat het verhaal van ander fruit en groente ingevoerd van over de halve aardbol er niet anders uit ziet.
    Voor bananen hebben we natuurlijk geen andere keuze, maar veel fruit of groenten kunnen van de lokale teelt komen in plaats van te importeren.

    De boeren krijgen hier nog geen 10 cent voor een kg appelsienen, citroenen of mandarijnen. Op de markt koop je 8kg appelsienen voor 2€.
    Desondanks zie ik hier in de Carrefour en de Aux Champs appelsienen die zijn ingevoerd uit Zuid-Afrika en 1,30€/kg kosten. Waar halen ze het uit om Zuid Afrikaanse appelsienen proberen te verkopen in het midden van de Spaanse appelsienenstreek.

  12. #37
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    @Notex : zeer interessante uitleg over de bananen, de leek zoals ikzelf heeft daar dus geen benul van.
    Iets anders nu, is het niet zo dat de tomatenteelt in de streek van Almeria, u als bewoner van Spanje voor een groot deel van het jaar, niet zo goed meer gaat als vroeger. Goeie vrienden van ons wonen daar en een zoon zit in de verkoop van tomaten en naar ik verneem gaat het daar niet zo goed. Ik denk dat de kwaliteit van de hier gekweekte tomaten er best goed op vooruit is gegaan. een tomaat smaakt nu ook al naar een tomaat, hetgeen vroeger niet altijd het geval was.., of zie ik het verkeerd?
    Laatst gewijzigd door enero; 11 juni 2018 om 09:49
    Leeft en LAAT LEVEN !

  13. #38

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    @Notex : bedankt voor de bananeninfo. Uit een ver verleden meen ik me te herinneren dat bananen een van de weinige bronnen zijn van het aminozuur tryptofaan, één van de 20 die gebruikt worden door de mens.

  14. #39

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door enero Bekijk bericht
    @Notex : zeer interessante uitleg over de bananen, de leek zoals ikzelf heeft daar dus geen benul van.
    Iets anders nu, is het niet zo dat de tomatenteelt in de streek van Almeria, u als bewoner van Spanje voor een groot deel van het jaar, niet zo goed meer gaat als vroeger. Goeie vrienden van ons wonen daar en een zoon zit in de verkoop van tomaten en naar ik verneem gaat het daar niet zo goed. Ik denk dat de kwaliteit van de hier gekweekte tomaten er best goed op vooruit is gegaan. een tomaat smaakt nu ook al naar een tomaat, hetgeen vroeger niet altijd het geval was.., of zie ik het verkeerd?
    Mijn eigen ervaring: groenten uit volle grond smaken altijd een pak beter dan groenten uit serres en dus meestal hydrocultuur.
    Dat betekent dat je tomaten moet eten wanneer het seizoen daar is, want dan heb je ook tomaten uit volle grond.
    Sla, tomaten en pompoenen zet ik ook in een hoekje in de tuin. Niet om geld te besparen, maar gewoon onwille van de kwaliteit. Als mijn tomaten eetbaar zijn, dan liggen ze toch ook in de carrefour aan minder dan 1€ per kg.
    En sla, zo makkelijk om een paar blaadjes te snijden als je zin hebt in een goed slaatje in het we.

    Ik denk dat veel van die spaanse tomaten eindigen in ketchup en passata, maar uiteraard ook in de winkels.
    Alleen, als de winkelprijs onder de 1€ ligt, dan zal de groothandelsprijs waarschijnlijk minder dan 20ct zijn.
    30 ton tomaten (1 vrachtwagen) is dan een waarde van 6000€. Transport met koeltrailer van het zuiden van Spanje naar België zal toch rap 2000€ zijn. Dan is het moeilijk om winst te maken, en wordt transport snel behoorlijk duur ivm de waarde van de goederen.
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  15. #40

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Dank voor de uitgebreide en leerzame uitleg Notex !
    Ik lees dit nu pas.

    In verband met dat spuiten: ik zag eens een documentaire over hoe Fredrik Gertten op hallucinante manier werd bedreigd,vervolgd en gestalked na zijn acties en film over de bananenmaffia.

    https://www.ninefornews.nl/bananenma...te-corporatie/

    (Wikipedia ivm Fredrik Gertten:
    Bananas!* is a 2009 Swedish documentary directed by Fredrik Gertten about a conflict between the Dole Food Company and banana plantation workers in Nicaragua over alleged cases of sterility caused by the pesticide DBCP.
    In 2011, Gertten directed the film Big Boys Gone Bananas!* about how the company was sued by Dole)

  16. #41
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Mijn eigen ervaring: groenten uit volle grond smaken altijd een pak beter dan groenten uit serres en dus meestal hydrocultuur.
    Dat betekent dat je tomaten moet eten wanneer het seizoen daar is, want dan heb je ook tomaten uit volle grond.
    Sla, tomaten en pompoenen zet ik ook in een hoekje in de tuin. Niet om geld te besparen, maar gewoon onwille van de kwaliteit. Als mijn tomaten eetbaar zijn, dan liggen ze toch ook in de carrefour aan minder dan 1€ per kg.
    En sla, zo makkelijk om een paar blaadjes te snijden als je zin hebt in een goed slaatje in het we.

    Ik denk dat veel van die spaanse tomaten eindigen in ketchup en passata, maar uiteraard ook in de winkels.
    Alleen, als de winkelprijs onder de 1€ ligt, dan zal de groothandelsprijs waarschijnlijk minder dan 20ct zijn.
    30 ton tomaten (1 vrachtwagen) is dan een waarde van 6000€. Transport met koeltrailer van het zuiden van Spanje naar België zal toch rap 2000€ zijn. Dan is het moeilijk om winst te maken, en wordt transport snel behoorlijk duur ivm de waarde van de goederen.
    Het is een feit dat de kwaliteit van groenten gebonden is aan hun seizoen. Een tomaat van eigen tuin smaakt natuurlijk het beste en is nauwelijks te evenaren. Alleen iedereen doet niet aan tuinieren. Groenten kweken is ook niet mijn ding.
    Maar ik had het dus vooral over de tomaten in de handel. Wij eten nogal wat kilo's tomaten op jaarbasis, dit zowel tijdens het seizoen als in de winter, maar dan vooral voor soepen en sauzen. De kans dat je goeie tomaten tijdens de winter zal vinden is dus eerder klein. Het is zelfs soms moeilijk om goed smakende tomaten te vinden, zelfs tijdens het seizoen. Ik stel echter vast dat de laatste tijd ook de kweek hier te lande erop vooruit is gegaan, allicht daarom ook dat de invoer van Spaanse tomaten in het algemeen verminderd is. Hiermee bedoel ik dat een tomaat alhier meer en meer naar een tomaat smaakt. Ik vergelijk nogal eens de tomaten die wij jaren lang tijdens onze vakantie in Spanje hebben kunnen proeven en die wij ten andere nu ook in Frankrijk op ons bord krijgen.
    Ik weet ook dat de kweek van tomaten eens mei-juni in die regio van Spanje stilvalt, gezien de prijs daar dan wordt gekelderd door eigen productie in de noordelijke landen, en dat men daar dan overschakelt op de kweek van meloenen.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  17. #42

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Ik denk dat veel van die spaanse tomaten eindigen in ketchup en passata, maar uiteraard ook in de winkels.
    Alleen, als de winkelprijs onder de 1€ ligt, dan zal de groothandelsprijs waarschijnlijk minder dan 20ct zijn.
    30 ton tomaten (1 vrachtwagen) is dan een waarde van 6000€. Transport met koeltrailer van het zuiden van Spanje naar België zal toch rap 2000€ zijn. Dan is het moeilijk om winst te maken, en wordt transport snel behoorlijk duur ivm de waarde van de goederen.
    Verkoopprijs van die 30.000kg Spaanse tomaten wordt dan in België 30.000kg x 1€/kg = 30.000€.
    Dan kan er gemakkelijk 2000€ besteed worden aan het transport.
    2000€ : 30.000kg = 0,066€/kg voor het transport.

    En toch zijn er rond het jaar 2000 in de streek rond St Katelijne Waver een aantal grote tomatentelers failliet gegaan, omdat ze de concurrentie met de Spaanse telers niet aankonden. In de Belgische serres moest gestookt worden met stookolie, en dat werd veel te duur. Vroeger stookten ze met afvalolie die ze bijna gratis kregen, maar dat mocht niet meer door de strengere milieuwetgeving.
    In Spanje heeft men het voordeel dat er niet moet gestookt worden in de serres. Bovendien kan men in België ook niet concurreren met de Bulgaarse, Roemeense en Afrikaanse werkkrachten die hier zelfs legaal 4€/uur betaald worden.

  18. #43
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door notex Bekijk bericht
    Bovendien kan men in België ook niet concurreren met de Bulgaarse, Roemeense en Afrikaanse werkkrachten die hier zelfs legaal 4€/uur betaald worden.

    Klopt, vroeger waren dat daar Noord Afrikanen, maar die zullen allicht meer buitenkomen voor 4€/uur, Spanjaarden nog minder natuurlijk.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  19. #44

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door notex Bekijk bericht
    Verkoopprijs van die 30.000kg Spaanse tomaten wordt dan in België 30.000kg x 1€/kg = 30.000€.
    Dan kan er gemakkelijk 2000€ besteed worden aan het transport.
    2000€ : 30.000kg = 0,066€/kg voor het transport.

    En toch zijn er rond het jaar 2000 in de streek rond St Katelijne Waver een aantal grote tomatentelers failliet gegaan, omdat ze de concurrentie met de Spaanse telers niet aankonden. In de Belgische serres moest gestookt worden met stookolie, en dat werd veel te duur. Vroeger stookten ze met afvalolie die ze bijna gratis kregen, maar dat mocht niet meer door de strengere milieuwetgeving.
    In Spanje heeft men het voordeel dat er niet moet gestookt worden in de serres. Bovendien kan men in België ook niet concurreren met de Bulgaarse, Roemeense en Afrikaanse werkkrachten die hier zelfs legaal 4€/uur betaald worden.
    Met die berekening ben ik het niet eens.
    Die tomaten worden eerst verhandeld op een veiling in Spanje, en halen daar waarschijnlijk de 20ct per kg. Die worden door handelaars gekocht en vervoerd naar België die ze hier op de veiling verkopen en hopen 30-50ct per kg te krijgen.
    En het is van die marge dat het transport tussen Spanje en België moet betaald worden.
    De supermarkten kopen dan aan ca 50ct, en verpakken, en vervoeren het naar de winkels om er daar kort bij een Euro voor te krijgen.

    Een supermarkt gaat dus niet meer betalen voor een spaanse tomaat dan voor een belgische, integendeel. Ondertussen kiezen consumenten terecht liever een belgische tomaat aan 1.1€ dan een spaanse aan 1€.

    https://www.boerenbond.be/kenniscent...oenten/tomaten
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  20. #45
    Geregistreerd: 28 december 2006

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Op werkdagen eet ik altijd een appel en een banaan. Mijn werkgever koopt die voor ons. Verder vind ik een niet gerimpelde sinaasappel lekker. Of bramen/frambozen uit eigen tuin zijn lekker, maar ook bosbessen (plukken uit de natuur ). Maar aardbeien gaan er ook in. Peren vind ik alleen lekker als ze niet te rijp zijn. Maar gebakken met een tosti brie of met rode kool salade en feta kaas is ook lekker. Voor ijs/siroop gaat er niks boven citroen/limoen. Ik heb nog meer fruit die ik graag eet. Dus geen specifieke voorkeur.
    Waar een wil is, is een weg
    ---------------------------------

  21. #46

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door notex Bekijk bericht
    ......Bananen die onder de 12,5°C zijn geweest, noemt men "frozen". Koop dus nooit bananen op de markt in de winter.
    Als die een halve dag bij 7°C op het marktkraam lagen, zien ze er perfect uit maar 2 dagen later zijn ze donkerbruin en hebben binnenin ook verkleuring.....
    .
    Ik neem aan dat dit de reden zou kunnen zijn waarom wij zo vaak bananen met uitdijende bruin-zwarte verkleuring van de kern hadden. Immers, wij bewaren ze een tijdje in de koelkast.
    Ik schrijf wel hadden, want de laatste weken/maand hebben wij dat probleem niet meer. Nochtans hebben we niks veranderd aan onze aankoop- en bewaar gewoonten.

    Enig idee notex?

  22. #47

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Het hangt er ook vanaf of de bananen voorzichtig behandeld werden, ofwel er mee gegooid is.
    Knijp eens in een halfrijpe banaan en leg ze samen in de koelkast met een banaan waar niet in geknepen is.
    Na 2 dagen zal degene waar in geknepen is al binnenin een bruine verkleuring hebben.

    https://www.ah.nl/producten/product/...iquita-bananen
    Laatst gewijzigd door notex; 19 juni 2018 om 03:37

  23. #48

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Van lekker fruit gesproken ...
    Waar is de tijd dat men nog iets deftig kon kopen zonder bedrogen te worden?
    Koop je een bakje kersen, dan zijn enkel die op de bovenste laag redelijk en alles eronder overrijp (plat) en op de hoop toe helemaal niet zoet.
    Met aardbeien net hetzelfde ... precies water dat men eet.
    Puur pech of is het dit jaar niet wat het zijn moet?
    Anders toch voldoende zon gehad op het juiste moment?
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  24. #49

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door notex Bekijk bericht
    ......
    Na 2 dagen zal degene waar in geknepen is al binnenin een bruine verkleuring hebben.....
    Goed dat niet alles waar we al eens durven een beetje in knijpen een bruine verkleuring krijgt hé

    Misschien hangt het ook af van wat er nog zoal in de verpakking zit ! http://www.standaard.be/cnt/dmf20180605_03545827

    We gaan hier in de toekomst onze bananen wat meer buiten de koelkast proberen houden, desnoods mits wat frequenter (kleinere porties) naar de winkel gaan kopen.

  25. #50

    Standaard Re: Het (lekkere) fruit topic .

    Je moet eens goed kijken in de supermarkt wat men daar doet met de bakjes aardbeien, kersen, pruimen, enz.
    Oudere mensen komen overdag de bakjes opnieuw "sorteren". Zij halen de beste vruchten uit een aantal bakjes en sorteren het fruit dan zodanig dat hun bakje aardbeien van 500 gram gevuld is met 700 gram van de beste kwaliteit. Op elke nectarine, pruim of sinaasappel wordt geknepen.
    Als je een tros druiven ziet, dan zijn er al heel wat druiven verdwenen (om te kunnen proeven of het wel lekkere zijn).
    Als de werkende mens dan om 17h na zijn werk naar de supermarkt gaat, vindt hij enkel nog bakjes die een te laag gewicht hebben, of met veel gekneusd of overrijp fruit.

Pagina 2 van 2 EersteEerste 1 2

Soortgelijke discussies

  1. Fruit
    Door bommasien in forum Fotobeoordeling Natuur en Landschappen
    Reacties: 2
    Laatste bericht: 9 mei 2014, 14:13
  2. X-Ray fruit
    Door kid i in forum Showcase Zwart-Wit
    Reacties: 3
    Laatste bericht: 19 januari 2010, 17:26
  3. Fruit
    Door hekje in forum Macro & Close-Up
    Reacties: 6
    Laatste bericht: 2 januari 2006, 20:25
  4. [Fruit]
    Door Maarten_T in forum Stilleven & Abstract
    Reacties: 3
    Laatste bericht: 14 december 2005, 10:29

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •