Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

    Oorspronkelijk geplaatst door VerSeg Bekijk bericht
    Die kunnen ook stuk gaan, dat klopt ... maar halogeen spotjes gaan ook stuk en meestal veel sneller.

    De kostprijs per uur zegt weinig ... 0,00135€ per uur voor LED van 5W en 0,0135€ voor halogeen van 50W.

    Om correct te rekenen moet men dan ook het percentage defecten tellen en niet baseren op 1 lamp.

    Maar alles lost zichzelf wel op ... binnenkort zijn er geen halogeenlampen meer.
    Per 1 september 2018 is het gedaan met de halogeenlamp. De energievretende lichtbron is door de Europese Commissie in de ban gedaan.
    De eerste twee soorten zijn al verboden sinds 1 september. [emoji1]
    Wel, wat ik "lollig" vind is dat je een gewone gloeilamp en halogeenlamp bij de restafval mag steken want "onschadelijk" maar dat voor al de rest dit "klein gevaar lijk afval" is. Wat nog erger is, een gloeilamp is perfect 100% te recycleren: wat glas en metaal. Een LED? Een combinatie van plastics, metalen, lijmen die onmogelijk nog te scheiden is zonder enorm veel chemie. Resultaat: allemaal dumpen naar derde wereld. En dat allemaal voor het milieu.

    Kijk elke led lamp met electronica in gaat nooit 20000 branduren halen. Daar zitten elco's in en die halen bij 20° C max 5000 uren. En elke 10 °C erboven blijft nog de helft over. Omdat alles ineen geperst is want het moet klein zijn blijven er van die uren niet veel meer over. Levensduur van leds? Niet veel meer dan een gloeilamp.

    Comment


    • #17
      Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

      Oorspronkelijk geplaatst door Spanik Bekijk bericht
      Daar zitten elco's in en die halen bij 20° C max 5000 uren. En elke 10 °C erboven blijft nog de helft over.
      Waar haal je dat Spanik? 5.000 uren is 208 dagen bij continue gebruik......
      Ik werkte een half leven in een condensatorenfabriek van Philips.
      Wij hadden daar voedingen met elco’s in, die nooit werden uitgezet en die zeker 10 jaar oud waren.
      Wij deden er ook ouderdomstesten op allerlei condensatoren, en op allerlei manieren.
      Ik vraag mij af, moest alles waar elco’s in zitten en wat continue aan ligt na 208 dagen defect zijn wat er dan
      nog zou werken, noem maar op, je modem, voedingen digicorders enz. enz.

      Comment


      • #18
        Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

        Lees eender welke datasheet van fabrikanten. Levensduur van die dingen is uitgedrukt in uren bij 20 °C. Meest voorkomende zijn 1000, 2000 en 5000. Maar dat is bij 20 °C, 100 Hz en een bepaalde rimpelstroom. Als de rimpelstroom lager is gaan ze langer mee. Als de temperatuur lager is gaan ze langer mee en als de frequentie hoger is gaan ze ook langer mee (dit laatste als ik me goed herinner). Het grote probleem is en blijft temperatuur. Als je van die ruim bemeten voedingen hebt waar de temperatuur redelijk blijft en als die goed ontworpen zijn, dan hou je rimpel ook laag (vroeger was men daar heel "vrijgevig" mee) dan valt dat allemaal mee. Dan kan je inderdaad meer dan die aangegeven levensduur halen.

        Die levensduur is ook een statistisch gegeven. Het is hoeveel capaciteit die condensator nog met een bepaalde zekerheid zal overhouden na zoveel uur bij die voorwaarden. Als je die ruim onder zijn maximum gebruikt, met voldoende ruimte en verluchting en je houdt bij het ontwerp reeds rekening dat die waarde zal afnemen dan kan je dat zonder problemen halen en overschrijden. Voor de medische toestellen waar ik aan meegewerkt heb moest voor elco's alles zeker/bewijsbaar maximaal 30% van het maximum bedragen. Dus je mocht max 30% van de spanning hebben, 30% van de rimpel, met 30% van de initiële capaciteit en zeker niet meer dan 30% van de maximale temperatuur. (en dan nog andere voorwaarden zoals welke fabrikant, welke constructie, welke waarden in de reeks en meer) Daar zaten dus condensatoren in die "enorm" waren vergeleken met wat we in een normale commerciële toepassing gebruikten. Nu ja, de kost van zo'n toestel was ook anders. (ik heb hier ook nog HP osciloscopen en Farnell voedingen staan van de jaren '80 die werken)

        Voor een ledlamp van enkele euro die in een zo klein mogelijke armatuur moet? Ik denk niet dat daar zoveel moeite in gestoken wordt. En dat merk je ook! Zelf gebruikte ik bij moeder thuis nogal eens spaarlampen in bvb de hal. Lamp brandt vaak lang en veel licht met eisen van "aangenaam" zijn is daar nu ook niet nodig. In de luster in de living 3 gloeilampen en 3 spaarlampen in dezelfde luster kwestie van aangenaam licht te hebben. Wel, de spaarlampen verving ik elk jaar want er was wel een die de stukging (en alle zekeringen opblies) maar de gloeilampen eens elke 3 jaar. In de hal, ook elk jaar een nieuwe spaarlamp. Eender welk merk.

        Bij mij thuis heb ik nu in het bureau een ronde TL al 19 jaar in gebruik en die brandt elke avond zeker een uur of 3. Werkt nog steeds (maar zal zeker niet meer evenveel licht geven als toen, weet ik ook). In de hal hingen eerst 6 halogeenlampjes van 20W. Overdreven, dus heb ik daar een jaar of 6 geleden leds gehangen (12V direct op een ringkern). Begin dit jaar is de eerste beginnen flikkeren. En dat zijn zuiver leds, geen electronica erin! 6 jaar zou ongeveer 53000 uur zijn als ze continu branden maar die branden echt geen 24 uur per dag. De halogeen in de slaapkamer heeft het zeker 12 jaar uitgehouden en dat was de lamp die in de luster zat van in de winkel! (uitverkoop ) Nu zit er al 6 jaar een filament led in en die werkt nog prima, maar die heeft ook geen elektronica en brandt zeker geen uur per dag.

        Comment


        • #19
          Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

          Ik heb 6 jaar geleden een 30 tal LED spots geplaatst.
          Dit jaar de eerste defecten, en die branden zeker enkele uren per dag.

          Comment


          • #20
            Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

            Oorspronkelijk geplaatst door Spanik Bekijk bericht
            Kijk elke led lamp met electronica in gaat nooit 20000 branduren halen. Daar zitten elco's in en die halen bij 20° C max 5000 uren. En elke 10 °C erboven blijft nog de helft over. Omdat alles ineen geperst is want het moet klein zijn blijven er van die uren niet veel meer over. Levensduur van leds? Niet veel meer dan een gloeilamp.
            Vroeger hadden we GU 10 spots, eerst 50W en dan 35W.
            In totaal een 32 stuks in heel het huis en er was wel elke maand een lamp stuk.
            Steeds Osram of Philips, geen Chinese namaak.

            De eerste 12 stuks hebben we een 7 jaar geleden vervangen door LED versies (heel duur toen) en daar is tot op heden geen enkele van stuk gegaan.
            In de zomer branden die een 3 à 4 uur per dag en in de winter een 6 à 8 uur ... toch minstens een gemiddeld van 6 uur per dag.

            Een kleine berekening geeft dan toch al een veel groter aantal uren dan die 5000.

            We hebben verder ook nog wat LED verlichting waar zelfs 5 jaar waarborg op zit ... dat is toch ook al enige geruststelling en op halogeen heb ik dat nooit gekend.

            Al bij al moet men ook wat geluk hebben natuurlijk want met buitenspots de pech van 2 defecte op enkele weken na aankoop.
            Last edited by VerSeg; 7 december 2017, 21:24.
            Canon EOS Digital
            BD0479BE

            Comment


            • #21
              Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

              Ik heb de hele draad niet doorlezen maar ik zou voor één ding toch oppassen. Sinds toch wel 20 jaar hangen er hier 2 ringtransfo's van Massive van elk een goede 200 W met op iedere rail 4 halogeens van 50 W. De armaturen waren compleet niet berekend op de warmteontwikkeling en vervormden dat het geen naam had. Hoeveel uren dat ik heb gespendeerd aan het repareren van die spullen kan ik niet meer zeggen maar op een gegeven moment was ik dat dik beu en heb ik daar LEDlampjes van de eerste generatie in gestoken (60 ledjes per lamp) en ik dacht dat ik gerust was. Binnen een paar maanden stonden er al een paar te knipperen, het was om gek van te worden. Op de slaapkamer van mijn dochter hingen er transfo's van 100 W met 4 halogeens van 20 W die ook om de haverklap kapot gingen. Ook LEDs er in en exact hetzelfde verhaal.
              Ik heb dan nagevraagd in de technische dienst van een van de grootste verdelers in de streek (Verfaillie-Bauwens) en wat ze vertelden klonk me best redelijk : de open klemspanning aan een 12V trafo ligt hoger en de eerder "zware" belasting van halogeens haalt die wat omlaag, led's halen dat vermogen niet en functioneren dus op een te hoge spanning, vandaar. Door een stom toeval mocht ik een jaar of 4 geleden een heleboel van dezelfde Massive-armatuurtjes hebben. Sindsdien hangen er hier niet 4 maar wel 11 stuks, 2 ervan zijn 20W halogeen en de rest is LED. Ik heb geen problemen meer gehad sindsdien.
              De weinige (12) 220 V 50W halogeens waren pure oplichterij, dat was pas erg, om de drie maanden was er wel ene kapot, daar zitten nu half LED half spaarlampjes in. Voor zover ik me kan herinneren heb ik er de laatste 10 jaar twee (misschien drie) moeten vervangen. Wie weet waar ik woon zal beamen dat die hier in deze donkere periode van het jaar zowat constant branden. Neem het verhaal van die klemspanning voor wat het is maar in mijn oren klinkt het geloofwaardig.

              Comment


              • #22
                Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                Dat van die oudere voedingen klopt, die hebben (vaak) een minimum belasting nodig om de juiste spanning te houden.

                Van die halogeen klopt ook, hier ook vaak last gehad door de hitte en wat vervormen van armaturen en vooral verduren van de sockets.
                En nooit lampen gebruikt die er niet in mochten zitten.
                Canon EOS Digital
                BD0479BE

                Comment


                • #23
                  Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                  Hoe zwaarder de transformator, hoe kleiner het verschil is tussen de onbelaste en maximaal belaste spanning.
                  Een transformator voor een secundaire spanning van 12V bij 5VA geeft onbelast dikwijls een spanning van 16-18V, dat is bij zwaardere transformators een heel stuk minder.
                  Maar die spanning van de kleine transfo zal met een gedeeltelijke belasting ook snel zakken, die is berekend om op vollast nog 12V te kunnen leveren (dat zou toch moeten).

                  Een elektronische transformator (schakelende voeding) zal als het goed is ook onbelast de juiste spanning moeten afleveren, de spanning aan de uitgang wordt daar elektronisch geregeld door een "terugkoppeling" waardoor de uitgangsspanning vrij constant blijft, ongeacht de belasting (zolang de belasting niet hoger wordt dan wat de voeding aankan, want dan schakelt zo'n voeding gewoonlijk helemaal uit).

                  De oudere elektronische transformators hadden problemen met een te kleine belasting (die begonnen dan te knipperen), dat is niet meer het geval voor de recentere die geschikt zijn om 12V ledverlichting te voeden.

                  De eerste ledspots die op de markt kwamen hadden ook problemen met de koeling waardoor die veel te snel stuk gingen.
                  Nu lijkt het er op dat de leds in de spots beter thermisch contact maken met de buitenkant waarmee de warmte moet afgevoerd worden, daardoor zullen ze veel langer heel blijven.
                  Een te hoge spanning is voor de meeste ledspots ook geen probleem, zolang de spanning maar niet extreem hoog wordt.

                  Dit soort driver zit in de meeste 12V ledspotjes ingebouwd, die werken op een spanning van 11-16V AC of DC (maakt niet uit) https://nl.aliexpress.com/item/10pcs...StoreLevelAB=0
                  Last edited by Black B@ndit; 8 december 2017, 15:22.
                  http://barthuysmans.smugmug.com/
                  BD0338BE

                  Comment


                  • #24
                    Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                    Voor zover het kan dienen: https://www.leds-depot.be/trafo
                    Canon EOS Digital
                    BD0479BE

                    Comment


                    • #25
                      Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                      Ik kan hier niet mee met de "tech talk".

                      Oorspronkelijk geplaatst door VerSeg Bekijk bericht
                      Voor zover het kan dienen: https://www.leds-depot.be/trafo
                      Als ik op die link het volgende lees: "Om problemen te voorkomen raden wij aan uw bestaande transformatoren te vervangen wanneer u overschakelt naar LED"....heb ik de neiging om voor volgende keuze te gaan:

                      - 1 vervanging en 3 reserve halogeenlampjes voor de dressing (weinig branduurtjes en ééntje defect op +- 12 jaar), daar ben ik een tijdje zoet mee
                      - de sprong in het onbekende? wagen (LED lampjes kiezen op de bestaande transfo) als die in de living het beginnen te begeven (veel meer branduren, tot nu toe zonder defect)

                      Ik heb intussen naar een speciaalzaak foto's van de transfo's gemaild en volgens hen zijn dat ballast transfo's. Daaraan LED lampjes koppelen zou moeten lukken ?

                      Comment


                      • #26
                        Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                        Oorspronkelijk geplaatst door Wasbeer Bekijk bericht
                        Ik heb intussen naar een speciaalzaak foto's van de transfo's gemaild en volgens hen zijn dat ballast transfo's. Daaraan LED lampjes koppelen zou moeten lukken ?
                        Ik zou die foto hier eens plaatsen want ik denk dat er hier grotere specialisten zitten dan in die speciaalzaak...

                        Comment


                        • #27
                          Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                          Als er op een elektronische transfo staat dat die bijvoorbeeld geschikt is van 20-70W, dan werkt die alleen correct als er een effectief verbruik van 20-70W op aangesloten is.
                          Die transfo's gebruik je best niet voor ledspots, want die zorgen dan voor problemen (dat zijn de oudere modellen).

                          Als er bijvoorbeeld 0-50W op staat, dan is waarschijnlijk het een schakelende voeding die een gestabiliseerde uitgangsspanning van 12V levert (gelijkspanning), en die kan dan probleemloos 12V ledspots voeden tot een maximumvermogen van 50W.
                          Maar het is veiliger om een transformator te kiezen die een beetje meer kan leveren dan nodig, want het vermogen dat vermeld is op de spot kan wat afwijken van het werkelijke verbruik.
                          http://barthuysmans.smugmug.com/
                          BD0338BE

                          Comment


                          • #28
                            Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                            Oorspronkelijk geplaatst door Black B@ndit Bekijk bericht
                            Als er op een elektronische transfo staat dat die bijvoorbeeld geschikt is van 20-70W, dan werkt die alleen correct als er een effectief verbruik van 20-70W op aangesloten is.
                            Die transfo's gebruik je best niet voor ledspots, want die zorgen dan voor problemen (dat zijn de oudere modellen).

                            Als er bijvoorbeeld 0-50W op staat, dan is waarschijnlijk het een schakelende voeding die een gestabiliseerde uitgangsspanning van 12V levert (gelijkspanning), en die kan dan probleemloos 12V ledspots voeden tot een maximumvermogen van 50W.
                            Maar het is veiliger om een transformator te kiezen die een beetje meer kan leveren dan nodig, want het vermogen dat vermeld is op de spot kan wat afwijken van het werkelijke verbruik.
                            Mijn ervaring wijst uit dat Bart gelijk heeft.

                            Comment


                            • #29
                              Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                              Ik heb het ooit opgelost door in een armatuur met 3 12V spotjes er 2 te vervangen door LED, en een halogeen te laten zitten.
                              Met 3LEDS ging dat niet, en maakte de trafo veel lawaai.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Halogeen spotje vervangen door LED spotje?

                                Oorspronkelijk geplaatst door opapol Bekijk bericht
                                Mijn ervaring wijst uit dat Bart gelijk heeft.
                                Maar er ontbreekt nog een stuk ... niet elke voeding geschikt voor LED is gelijkspanning en ook niet altijd is de laagste waarde 0.
                                Canon EOS Digital
                                BD0479BE

                                Comment

                                Working...
                                X