Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Review X-Rite Colorchecker Passport

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Review X-Rite Colorchecker Passport

    Review X-Rite Colorchecker Passport:

    Kleurcontrole en kleurechtheid zijn sinds de intrede van de kleurenfotografie al een heikel punt geweest. Onze hersenen passen zich namelijk aan bij elk type licht, maar onze camera’s doen dit niet. Daarom dat mensen een TL lamp als wit licht zullen zien, maar op een foto wordt dit groen licht. De X-Rite ColorChecker Passport helpt de kleuren van op de foto correct om te zetten. Laat ons eens kijken of dit echt klopt.


    Formaat
    Sinds mensenheugenis, zie je vele fotografen rondlopen met grijskaarten, dit meestal van Gretagmacbeth – dit was de vroegere naam van X-Rite.

    Deze fotografen trekken dan een foto van de grijskaart bij hun eerste opname. Nadien kunnen ze dan eenvoudigweg de witbalans correct zetten. Buiten het feit dat een grijskaart enkel je witbalans correct kan zetten, zijn deze kaarten meestal enkel in onhandige formaten te verkrijgen. Twee punten waarin de ColorChecker Passport sterk is: buiten de grijskaart, kan hij ook nog eens elke kleur kan interpreteren (hiermee kan je een profiel aanmaken aangepast aan jouw camera) en de kaarten zitten in een handzaam formaat.

    Kleurkaart en grijskaart
    De X-Rite ColorChecker meet 12 op 9 cm en is slechts 7mm dik. Past dus altijd in je fototas of zelfs je binnenzak. De behuizing is van stevig plastic en kan tegen een flinke stoot. X-Rite raadt aan om iedere twee jaar een nieuwe te kopen, omdat de kleuren aangetast kunnen zijn. Dit kan natuurlijk ook een manier zijn om de verkoop aan te zwengelen, maar toch zou ik ook aanraden om deze grijskaart beslist geen 5 jaar te gebruiken. De kleuren blijven ook niet constant. Bovendien is het vertrouwen op iets wat niet correct is en dat gaat vroeg of laat voor fouten zorgen.

    De ColorChecker Passport bevat drie kaarten: een grijskaart, een X-Rite ColorChecker Classic Target en een Creative Enhancement Target. De opbouw is zo uitgevoerd dat je hem op allerlei manieren kunt neerzetten.

    Als je aan modelfotografie doet, kan je hem uiteraard aan je model geven, maar dan mag hij/zij de vlakken niet aanraken met de vingers. Dit kan namelijk de kleuren aantasten.

    Software en profielen
    De grote meerwaarde van de X-Rite ColorChecker Passport zit hem vooral in de software. Hiermee kan je jouw camera profileren. Met de software kun je een DNG-profiel maken om te gebruiken in software van Adobe, hierbij denken we aan Lightroom of Adobe Camera RAW. Belangrijk om weten is dat enkel Adobe met DNG-profielen werkt, andere software programma’s werken met ICC-profielen.


    Belichting en witbalans
    Alvorens te starten met het aanmaken van een profiel moeten we alles correct instellen. Hierbij denken we vooral aan een correcte belichting. Hou steeds voor ogen dat het beste resultaat enkel bereikt kan worden als het origineel (of de bron) al goed is.

    Foto maken van de grijskaart
    We starten met een foto van de grijskaart. Hiermee kan je dus de witbalans correct zetten. Neem in je RAW programma het pipet en duid het neutraal grijs aan en je witbalans staat correct. Zo eenvoudig is het! Bij sommige camera’s kan je het ook ineens in de camera doen, maar dat is soms niet zo eenvoudig.


    De volgende opname die je maakt is van de 2 kleurkaarten. Dit dien je te herhalen als de lichtomstandigheden veranderen. Zoals reeds eerder gezegd, je ogen zien dit niet, maar je camera wel.

    Nu zijn we eigenlijk al klaar. Deze 3 foto’s sla je op om nadien op de computer te gebruiken.

    Creative Color Enhancement Target
    Eenmaal thuis, kan je aan de slag met de eerste foto’s van de grijskaart & 2 kleurkaarten.


    Werk je niet met Adobe software of heb je geen zin om een profiel te maken, dan zijn de kleurkaarten nog steeds een goed hulpmiddel. Ze tonen je onder andere een grijstrap waarmee je kunt zien of de belichting goed zit.

    Op de Creative Color Enhancement Target kleurkaart zie je meerdere grijs soorten met een warmere of koudere temperatuur. Foto’s die je ’s avonds trekt geef je best een iets warmere kleur. Met Adobe Lightroom en Adobe Camera RAW gaat dit allemaal erg simpel. Met de grijskaart krijg je heel neutraal grijs, soms te neutraal. Je wilt ‘s avonds toch wel een beetje een rode gloed hebben bijvoorbeeld.

    Let wel op welke rij je kiest: er is namelijk een rij voor portretten en een rij voor landschappen.

    Exporteer de foto (in DNG formaat) en sleep de foto in de X-Rite Colorchecker Passport software, welke je geïnstalleerd hebt op je computer. Klik “Create profile” en wacht tot het programma vraagt een naam in te geven voor dit profiel. Nu klik je ok en je bent klaar. Herstart je RAW programma.

    Selecteer het profiel en kopieer de instellingen naar alle foto’s en we zijn klaar. Uiteraard moet je deze instelling niet manueel herhalen voor elke foto, maar in Lightroom kan dit met de “Sync” functie.

    Afwijkingen berekenen
    Elke camera reageert anders op kleuren. Je hebt dus een profiel nodig voor elke camera – zelfs als je 2 identieke camera’s hebt.

    Zoals je al kon verwachten dien je wel voor elke camera bij elke lichtomstandigheid een profiel maken. Dit is echter erg snel opgelost door een foto te trekken van de kleurkaart en deze in te lezen in de software. Het enige wat je wel moet doen is de raw of jpg foto opslaan in dng formaat met behulp van Adobe Lightroom of Adobe Camera RAW. Bij het inlezen van de foto gaat de software de verschillende vakken herkennen. Soms kan het voorvallen dat de vakken niet herkend worden doordat de kaart niet recht gefotografeerd is of omdat de vakken te klein zijn. In de handleiding staat alles erg uitgebreid uitgelegd hoe je best de kaart fotografeert.

    Na het uitrekenen zet de software het profiel van je camera en het licht automatisch in de goede map voor Adobe Camera RAW of Lightroom. Bij het verwerken van je foto’s hoef je verder alleen maar het cameraprofiel te selecteren dat past bij het licht en de camera. Het heeft overigens geen invloed op de witbalans, dat moet je nog steeds zelf instellen.


    Conclusie
    Digitale fotografie wordt met de dag eenvoudiger, maar toch moet je er je gedachten goed bijhouden. Hulpmiddelen als de X-Rite ColorChecker zijn voor iedere fotograaf enorm handig. De software werkt erg goed, is heel eenvoudig en werkt vooral snel. Persoonlijk vond ik het een bijzonder aangename ontdekking en ik overweeg het zeker aan te schaffen. De kostprijs ligt rond de 100 euro.

    Alle vorige reviews zijn terug te vinden hier op het forum of op mijn website.

    Met vriendelijke groeten,
    Sven Michiels

  • #2
    Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

    interessante bijdrage Sven.
    Bedankt

    Jo(han)
    Verplicht "Politiek Correct Denken" is de ondergang van onze democratie en leidt tot extremisme.

    Comment


    • #3
      Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

      kan je eventueel es een voor en na foto plaatsen.
      dan zien we direct het verschil
      nikon stuff

      Comment


      • #4
        Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

        Oorspronkelijk geplaatst door david_ve Bekijk bericht
        kan je eventueel es een voor en na foto plaatsen.
        dan zien we direct het verschil
        Vanavond zet ik deze online!

        Comment


        • #5
          Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

          Bedankt voor de interessante info.

          Grtn,
          Walt
          https://waltertalboom.be-
          Medewerker RvB - belgiumdigital vzw

          Comment


          • #6
            Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

            Oorspronkelijk geplaatst door david_ve Bekijk bericht
            kan je eventueel es een voor en na foto plaatsen.
            dan zien we direct het verschil
            Ik heb op verschillende manieren een poging gewaagd om dit via printsreens duidelijk te maken, maar door de beperkingen (afmetingen en grootte) van het forum is het niet mogelijk. Sorry

            Comment


            • #7
              Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

              Ik heb er ondertussen zelf ook één. En soms is het verschil verbluffedn, een andere keer ook weer niet. Het werkt i elk geval echt gemakkelijk, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over het "onthouden" van kleuren. Of foto's op elkaar gaan afstemmen met keursamples en pipet en dies meer...
              Foto's tonen niet de werkelijkheid, maar de werkelijkheid van de fotograaf.
              www.musicinframe.be

              Comment


              • #8
                Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

                Waar kan het aangeschaft worden?
                Brussel - Mechelen - Antwerpen - Sint Niklaas
                André Langenus (EFIAP)

                Comment


                • #9
                  Re: Review X-Rite Colorchecker Passport

                  Oorspronkelijk geplaatst door doemoezi Bekijk bericht
                  Waar kan het aangeschaft worden?
                  Brussel - Mechelen - Antwerpen - Sint Niklaas
                  Elke goede fotoboer verkoopt dit

                  Comment

                  Working...
                  X