Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Review EIZO CG243W

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Review EIZO CG243W

    Review: Eizo CG243W

    Dat Eizo op de markt van de leveranciers van Top-schermen is, was al langer gekend. Deze keer lanceren ze hun nieuwste telg: De Color Graphic 243 Wide of kortweg CG243W.
    Momenteel is hij nog niet te koop in de winkel, laat staan dat er iets van bekend is op hun Belgische en Nederlandse site. Wil je meer informatie moet je voorlopig naar de Amerikaanse site gaan. Ik kon niet wachten en testen het scherm alvast uit!




    Het betreft hier een grafische monitor van 24,1 inch - breedbeeld. Concreet komt dit neer op een schermdiameter van goed 61cm. Aangezien de monitor geen “gewone” monitor is – dat zal je snel aan de specificaties merken – richt hij zich dus ook niet op de gewone gebruiker die een scherm zoekt voor internet, tekstverwerking of gamen. Deze monitor is bedoeld voor de professionele (of serieuze amateur) grafici / fotografen!


    Installatie
    Ik heb het scherm aangesloten op zowel een Mac Pro met OS X 10.6 (Snow Leopard) alsook op Mac OS X 10.5 (Leopard) besturingssystemen. Op zich verschillen beide systemen niet; de monitor werd zowel op 10.6.1 als op 10.5.8 direct herkend en op minder dan 2 minuten gebruiksklaar; toch dient er hierin een duidelijk onderscheid gemaakt te worden voor de installatie van de software. Hoe de installatie verloopt bij Windows heb ik niet kunnen testen, maar ik vermoed dat dit even vlekkeloos zal verlopen.

    Calibratie
    De Eizo CG243W is vanuit het frabriek uit al gekalibreerd, toch dient hij aangepast te worden aan uw lichtomstandigheden. Het heeft geen nut om zoveel euro’s uit te geven aan een monitor als je hem niet kalibreert aan jouw werkplek. Hiervoor kan je een optionele calibrator erbij aanschaffen. De zogenaamde OEM calibrator die je bij de monitor kunt kopen is goedkoper dan eenzelfde losse calibrator, maar is alleen geschikt voor Eizo monitoren. Als je dus ook een andere monitor (bijvoorbeeld een tweede scherm van een ander merk of een laptop scherm) wilt kalibreren dan kan je deze calibrator niet gebruiken. Het kan dus de moeite lonen om goed af te wegen of je ineens investeert in een onafhankelijke calibrator of de OEM-versie. Aangezien ik de monitor geleverd kreeg zonder calibrator, gebruik ik mijn X-Rite Display 2 hiervoor.


    Alvorens te kunnen calibreren, dien je op de website van Eizo (op het moment van onze test stond de software van dit scherm nog niet op de Belgische website, dus hebben we de software van de wereldwijde site gedownload) de laatste drivers te downloaden. De ColorNavigator Calibration Software 5.2.5 (32.5MB) is geschikt voor een hele reeks calibrators (zie lijst op de website van Eizo) en Snow Leopard (Mac OS X 10.6)! Voor Leopard (Mac OS X 10.5) dien je de versie 5.2.4 te downloaden en installeren (24.2MB).

    Tip voor mac gebruikers:
    Als de software geïnstalleerd werd, zal je merken dat het programma niet terug te vinden is in je lijst met programma’s. Kijk je echter bij de “hulpprogramma’s”, zal je de Colornavigator terugvinden.

    Na het starten van de calibratiesoftware “Colornavigator” dien je het calibratieapparaat te initialiseren. Sluit het apparaat aan, leg het op het bijgeleverde witte kapje of een effen ondergrond en klik op “Initialize”. Na enkele seconden geeft hij een succesvol berichtje en kunnen we een stap verder.

    In het volgende scherm kunnen we kiezen uit een vooringesteld fotografisch profiel of een vooringesteld printer profiel. Persoonlijk verkiezen wij ervoor om zelf een profiel aan te maken, aangepast aan onze lichtomstandigheden. Hiervoor dienen we op “Create a new target” te klikken”.



    Nu zal het programma vragen om RGB Gamut, Brightness / Whitepoint, Black level en Gamma in te stellen. Als “RGB Gamut” kiezen we voor “Monitor Native”. Bij Brightness / White point kiezen we voor een helderheid van 100cd/m2 (maar eigenlijk is 80 al voldoende voor dit TFT scherm) en als White point laten we het omgevingslicht meten door gebruik te maken van de Display 2 calibrator. Black level veranderen we niet en laten gewoon op minimum staan. Uiteraard blijft het gamma ook op 2,2 staan.

    Het programma zal nu vragen je profiel een naam te geven. Uiteraard doe je hiermee wat je wilt, maar wij verkiezen om de naam als volgt te schrijven [Type scherm] _ [Helderheid] _ [Kelvin waarden] _ [Gamma] _ [Datum] of in een voorbeeld: EIZOCG243W_100_6500_22_20091007

    Nu is je target aangemaakt en hiermee kunnen we aan de slag voor een schermprofiel aan te maken. Selecteer je target dat net aangmaakt is en kies “Adjust”. Initialiseer je calibrator nogmaals en kies “next”. Nu dien je je calibrator op het scherm te hangen. Hiervoor is een handige uitsparing gelaten in de kap. Kantel het scherm lichtjes achterwaards zodat de kalibrator mooi tegen het scherm hangt op de plaats waarde tekening van je calibrator staat. Laat het programma nu zijn werk doen. Dit proces duurt maximum 5 minuten. Het is belangrijk dat je tijdens dit proces je lichtomstandigheden niet veranderd (opeens licht aansteken ofzo) en ook geen programma’s opent.

    Als laatste gedeelte van het calibratieproces zal je een overzicht krijgen wen wat je gevraagde waardes waren en wat het resultaat is.

    Hierbij mijn waardes:
    Brightness:
    - Gevraagde waarde: 100cd/m2
    - Resultaat na kalibratie: 100,2cd/m2

    Black level:
    - Gevraagde waarde: Minimum
    - Resultaat na kalibratie: 0,24cd/m2

    Contrast ratio:

    - Resultaat na kalibratie: 413:1

    White point:

    - Gevraagde waarde: 6500K
    - Resultaat na kalibratie: 6479K

    Gamma:
    - Gevraagde waarde: 2,2
    - Resultaat na kalibratie: 2,2

    Lookup Table
    Na de calibratie van je scherm stopt het voor de meeste fotografen omdat ze hun scherm niet “nog” beter kunnen verfijnen. Hier begint het net voor deze monitor! Eizo ontwikkelde iets dat de naam “Lookup table” meekreeg. Wat het eigenlijk doet is je profiel met minimieme stapjes aanpassen naar de perfectie. Het eenvoudigste om dit te doen is je camera te nemen en een foto nemen van een object met (heel) veel verschillende kleuren. Zorg dus dat kleuren als zwart, wit, rood, geel, blauw maar ook verschillende tinten groen, roze, pars, … enz erin voorkomen. Die foto open je op je scherm en je zet dit object ernaast. Nu ga je met kleine stapjes elke kleur aanpassen zodat het reëele object en je scherm extact overeen komen. Dit is een erg tijdrovend proces, maar het geeft je echt voldoening nadien! Wat je ook kunt doen is de X-Rite Colochecker kaart aanschaffen (kostprijs rond de 80 euro) en daarvan een foto nemen en hetzelfde proces als hierboven uitgelegd uit te voeren.



    Aansluitingen
    De Eizo beschikt over twee DVI-I ingangen en een display poort. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld naast je computer ook je laptop met het scherm wilt verbinden. Op dit moment zal de displaypoort van weinig nut zijn omdat er nog maar erg weinig computers uitgerust zijn met een display uitgang en bovendien zijn de kabels erg duur. Als dit verandert, zal deze poort zijn dienst snel bewijzen.




    De monitor is ook voorzien van twee USB poorten. In de praktijk zul je waarschijnlijk één aansluiting gebruiken voor de calibrator. De andere aansluiting kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een USB-stick. Aangezien de USB poorten aan de zijkant bovenaan bevinden, kan je ze ook veel eenvoudige bereiken. Bij andere schermen zijn ze vaak lastig te bereiken omdat ze onder achter het scherm zitten. Er lopen altijd 3 kabels naar je scherm: een voedingskabel, een dvi kabel en een usb kabel voor de hardware calibratie en de USB hub. Deze kabels kan je achteraan mooi wegwerken.



    IPS Panel
    De CG243 maakt gebruik van een IPS (In-Plane Switching) panel. Over het algemeen kenmerken deze panels extreme kijkhoeken en enorme goede kwaliteitsweergave van stilstaande beelden. Deze panels zorgen dus voor een grote meerwaarde als kleurechtheid en retouchering van foto’s erg belangrijk zijn. Het nadeel is echter wel dat de prijs en de reactietijd. Dus minder geschikt voor video of gamen. Dit type panel wordt ook gebruikt in de CG221 (100% Adobe RGB). Dit laatste scherm is buiten het paradepaardje van Eizo ook nog 3” kleiner en kost bijna het dubbele!

    Positioneren van het scherm
    Doordat het een vrij grote breedbeeld monitor is, zal je het scherm best >50cm van je ogen zetten. Dit is wel wennen, maar het is veel beter voor je ogen. De beste hoogte voor het scherm bepalen ligt iets moeilijker. Hiervoor hebben we de voorgeschreven ergonomische standaarden nodig: je zit op een comfortabele stoel waarbij je voeten plat op grond staan en je knieën in een hoek van 90° zetten. Je rug wordt ondersteund en je zit goed recht. Kijk nu recht vooruit. De hoogte van de lijn die je ogen uitkijken en de hoogte van de bovenrand van je scherm moet nu gelijk gezet worden. Nu zit je goed! Dit lijk misschien allemaal wat overdreven, maar als je 8 uren (of meer) per dag op het scherm moet zien, kan je maar beter zorg dragen voor je nek en rug. Het scherm kan je eenvoudigweg omhoog en omlaagschuiven. Toch moet erbij gezegd worden dat de hoogte vrij beperkt is. Erg grote mensen zullen het scherm dus nog op een verhoogje moeten plaatsen.


    De monitor is kantelbaar in een hoek tot 90 graden. Hij staat dan ik rechtop in een soort van portretstand. Dit is vooral handig als je als fotograaf een hele reeks portrait foto’s moet bewerken en de foto echt groot wilt zien. Toch vermoeden we dat dit een niet zo vaak gebruikte funtie is doordat er geen sensor in de monitor verwerkt zit die dit kan detecteren en zodoende software kan aansturen het beeld te kantelen. Alles is echter wel voorzien om het manueel te doen.

    Alles bij elkaar is het erg prettig dat het scherm zo flexibele op te stellen is. Je kunt het geheel naar eigen wens positioneren. Daarbij kun je makkelijker een kabel achter in de monitor steken zonder alles overhoop te halen. Je kantelt en draait het scherm gewoon zodat je kunt zien wat je aan het doen bent.


    Lichtkap
    De CG243W wordt geleverd inclusief een speciale kap die lichtinval moet verminderen. Het verschil met en zonder kap is groter dan je zou verwachten. Het zal wellicht even wennen zijn, toch kan ik zeggen dat ik het erg prettig vond de donkere kap op de monitor te hebben. De kap is aan de bovenkant voorzien van een schuifbaar paneel. Door deze opzij te schuiven kun je de calibrator neerhangen wanneer je de monitor opnieuw gaat calibreren.




    Kwaliteit
    Eizo staat bekend om hun kwalitatief hoogwaardige producten en hier is dan ook merkbaar extra aandacht aan besteed. Elke monitor wordt in de fabriek doorgemeten en het testrapport wordt met de monitor meegeleverd. Het scherm wordt hierbij op 25 verschillende punten gemeten. Deze punten zijn verdeeld over het hele scherm en bij het meten wordt er op gelet dat het lichtverschil tussen de gemeten punten minimaal is. Het scherm moet dus overal even helder zijn. In het testrapport zijn de meetresultaten terug te vinden en zien je de minimale verschillen tussen de gemeten punten. Deze monitoren zijn erop gebouwd om ook over vijf jaar nog steeds een uitstekend beeld te kunnen weergeven. Dit willen ze bewijzen door vijf jaar (on site) garantie op hun monitoren te geven!


    Kleurbereik
    Eén van de grote voordelen van de Eizo CG243W is het grote kleurbereik dat de monitor heeft. De
    kleurruimte omvat zo’n 98% van AdobeRGB. Veel andere monitoren hebben al moeite om dergelijke sRGB kleurruimte te tonen. Uiteraard is het dan logisch dat het scherm 100% van de sRGB kleurruimte weergeeft. Dit merk je vooral door foto’s te gaan bekijken die je vroeger hebt bewerkt of foto’s die je zonet getrokken hebt. In zowat alle kleuren zie je lichte nuances die je vroeger niet eens kon zien!

    Resolutie & formaat
    De Eizo CG243W monitor heeft een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Dit is een beeldverhouding van 16:10, passend bij het breedbeeldscherm. Persoonlijk vind ik deze resolutie erg geschikt dergelijk scherm. Binnen fotobewerking software zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom heb je erg veel voordeel van het breedbeeld formaat. Door dit formaat behoud je naast de foto immers nog voldoende ruimte over voor de paletten.


    Bediening
    Onderaan aan de voorzijde van het scherm zitten een aantal tiptoetsen waarmee de monitor bediend kan worden. In de meeste gevallen zul je hier weinig gebruik van hoeven maken. Toch even snel overlopen (van links naar rechts): eerst vind je een transpartant bolletje “Lightsensor” die het omgevingslicht gaat meten. Voor meer info, lees hieronder. Volgende knop is de “S” knop waarmee je het scherm kunt veranderen naar andere computers die je hebt aangesloten. De volgende knop “M” geeft je de mogelijkheid direct te schakelen naar een andere schermmodussen. Je kunt schakelen tussen Custom, RGB, EMU en CAL. Voor het bewerken van foto's behoort CAL de gebruikte instelling te zijn. Hierbij maak je gebruik van de gecalibreerde instellingen. Speel je echter een spelletjes of kijk je een film dan kan de RGB mode van pas komen. De volgende knop “I” is louter voor wat schenische informatie te krijgen. De volgende 2 knoppen dienen om de helderheid hoger of lager te zetten. Deze werken niet als je in de “CAL” modus zit. De volgende knop (een vierkantje) toon je een menu met instellingen. Het menu dat verschijnt, kan bediend worden met de pijltjestoetsen die het rondje opvolgen. Een keuze in het menu maak je door opnieuw op het rondje te drukken. Helemaal rechts vind je de aan- en uitknop voor de monitor in stand-by te zetten. Achteraan het scherm kan je naast de aansluitingen ook een knop vinden om het scherm volledig uit te schakelen.




    Lightsensor
    Voorop de monitor zit onderaan links (naast de S knop) een sensor die het omgevingslicht kan meten en de helderheid van het scherm hieraan kan aanpassen. Hierdoor kun je overdag op een helder scherm werken dat wanneer het donker wordt minder fel zal zijn zodat je er prettig mee kunt blijven werken.

    Response tijd
    Hierover zullen we erg kort zijn: Met een response tijd van 5 ms (grijs naar grijs) is het snel genoeg voor stilstaande beeldbewerking. Deze monitor is echter niet bedoeld voor gamers!


    Conclusie
    De Eizo CG243W is eigenlijk de monitor die elke fotograaf zou moeten hebben! Het enige echte nadeel is het forse prijskaartje, maar voor zo’n 2300 euro (incl. BTW) krijg je echter een super-monitor waarmee je foto’s kunt bekijken zoals ze bedoelt zijn. Het is een absolute aanrader voor elke professionele- of serieuze amateur fotograaf/grafici!


    Met vriendelijke groeten,
    Sven Michiels
    Last edited by Svenmichiels; 1 november 2009, 11:15.

  • #2
    Re: Review EIZO CG243W

    waarom zou er op Belgische en Nederlandse websites geen info te vinden zijn als hij op den hollander te koop is voor 1827€

    Comment


    • #3
      Re: Review EIZO CG243W

      ziet er een plezant hebbedingetje uit...
      http://www.jvs-photography.be/

      Comment


      • #4
        Re: Review EIZO CG243W

        Oorspronkelijk geplaatst door kazan Bekijk bericht
        waarom zou er op Belgische en Nederlandse websites geen info te vinden zijn als hij op den hollander te koop is voor 1827€
        linkje aub
        www.christian-bailleul.be | Blog

        Comment


        • #5
          Re: Review EIZO CG243W

          Oorspronkelijk geplaatst door TravelToy Bekijk bericht
          linkje aub
          klikje

          Comment


          • #6
            Re: Review EIZO CG243W

            welk paneel zit daarin ? samsung ?

            Comment


            • #7
              Re: Review EIZO CG243W

              Oorspronkelijk geplaatst door kazan Bekijk bericht
              waarom zou er op Belgische en Nederlandse websites geen info te vinden zijn als hij op den hollander te koop is voor 1827€
              Excl btw he reken daar de btw bij en je komt aan de prijs die sven zegt

              Comment


              • #8
                Re: Review EIZO CG243W

                Hallo,

                Ondertussen wordt ik overstelpt met mails van vriendelijke BD-ers met allerhande info.
                Ik zou deze via deze manier willen bedanken voor het lezen van m'n reviews en het aanrijken van de verschillende links.

                Aangezien er op de BENE site van Eizo geen spoor te bekennen was van dit model, ging ik ervan uit dat het model nog niet verkrijgbaar was. Dat was dus een vergissing.
                Momenteel is het model dus bijna overal goed verkrijgbaar.

                De prijzen tussen België, Nederland en UK verschillend erg. Maar toch is naservice ook belangrijk. Denk dus 2 keer na

                Comment


                • #9
                  Re: Review EIZO CG243W

                  Dank voor de review Sven, leest lekker weg.

                  Ik overweeg om naast mij huidige CE210 een CG301 aan te schaffen maar zie er een beetje tegenop dat Eizo misschien eerdaags zijn toplijn gaat vervangen met LED schermen. Ze hebben in de EV2411 al eentje uitgebracht.

                  Heb jij daar wellicht weet van ?
                  Nikon spul

                  Comment


                  • #10
                    Re: Review EIZO CG243W

                    Oorspronkelijk geplaatst door a90 Bekijk bericht
                    Dank voor de review Sven, leest lekker weg.

                    Ik overweeg om naast mij huidige CE210 een CG301 aan te schaffen maar zie er een beetje tegenop dat Eizo misschien eerdaags zijn toplijn gaat vervangen met LED schermen. Ze hebben in de EV2411 al eentje uitgebracht. Heb jij daar wellicht weet van ?
                    Het is niet omdat ik een erg goed contact heb opgebouwd met de PR dienst van Eizo België en een scherm heb mogen testen dat ze nu ook al alle "geheime" info met mij gaan delen. Dat blijft ook voor mij nog dagdromen. Sorry

                    Comment


                    • #11
                      Re: Review EIZO CG243W

                      Mooi stukje schrijf- en researchwerk Sven. RESPECT.

                      Hans
                      Beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt volmaakt

                      Comment


                      • #12
                        Re: Review EIZO CG243W

                        Ik heb er gisteren eentje gekocht
                        Nikon spul

                        Comment

                        Working...
                        X