Belgiumdigital.com in samenwerking met
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 33
  1. #1

    Standaard Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Hallo,

    mijn vader is recent gestorven en was een fervent fotograaf in zijn tijd.
    Hij heeft ons een paar duizend dia's nagelaten en (bijna) evenveel foto's/negatieven en deze hebben een zeer grote emotionele waarde voor ons...

    Ik ben dus op zoek naar de beste manier om de dia's (in tweede instantie de foto's/negatieven) te digitaliseren.

    Kan iemand mij hier op weg helpen?
    Wat zijn de beste methodes om dit te realiseren?
    Een scanner kopen? Dia's in de diaprojector fotograferen met een macrolens? ???
    Laten inscannen door een firma? Maar vrees dat dit zeer duur zou uitvallen...

    Wie kan mij een beetje op weg helpen en tips geven om dit te realiseren?
    Nikon D300 & een beetje glas...
    Iets kleiners als carry everywhere

  2. #2
    Geregistreerd: 15 september 2013

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Wel ik heb 3 jaar geleden hetzelfde voorgehad toen mijn vader overleed. Ik ben een diascanner gaan huren voor een weekje en heb ongv 10.000 dia ingescand. Ben zelf van de buurt ten zuiden van Antwerpen en heb die scanner van Reflecta gevonden bij Foto De Greef in Edegem. BEn je van deze buurt kan ik die zaak sterk aanraden en anders moet je in uw streek eens rondkijken.

  3. #3

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Tenminste iemand die niet antwoordt:gebruik de zoekfunctie,is al tienmaal gevraagd.
    Jouw probleem is dubbel:dia's en negatieven.
    Eén oplossing is er niet.Ofwel,maar gezien de omvang dus niet.
    Dia's zijn dia's,negatieven zitten in strookjes.
    Wat dia's betreft:zoek eens op debruri.
    Omgebouwde diaprojector om dia's te digitaliseren.Werkt zeer goed.Maar lampje vervangen,geen probleem.(Torhout burg elektro-winkeltje.)Matglas of melkglas vinden wat moeilijker.MAAR je moet zien in je diaprojector dat je dit kunt plaatsen na de warmtefilter.Dit is blijkbaar niet altijd mogelijk.
    Indien wel ,dan zeer snel en eenvoudig systeem.Eénmaal de juiste instelling ;en afstandsbediening op je proj. en camera:tjack..tjack .Nabewerking nog nodig.
    Die reflecta diascanner is zeer goed,scant in hoge resoluties,automatisch,maar heeft zijn tijd nodig.Je steekt er een dialader in en die wordt dan gescand.Vraagt wel zijn tijd:1 tot 3 uur ngl.resolutie etc.Maar je moet er niet bij zijn.
    Kopen:niet goedkoop,maar nadien nog door te verkopen.Nabewerking nog nodig,maar dat hangt van je eigen keuzes af.Te huren:als je iets in de omgeving vindt.

    Voor die negatieven:
    Zitten no.in strookjes.Dat is al wat moeilijker.Er zijn scanners die zowel negatieven en dia's scannen.(Vb:Epson etc).Maar altijd maar een of twee stroken.Wordt wel arbeidsintensief.Ook dia's kun je inscannen ,maar dan ook maar 6 of 8,wil het kwijt zijn.
    Bij deze scanners,voor beperkt gebruik,zou ik wel iets zien.Gaat het over enkele duizenden??????
    Wat ik zou doen:
    Kun je iets in mekaar knutselen met je diaprojector;probeer het dan.
    Gaat het niet,zoek eens achter een Reflecta diascan.
    Andere diascanners zijn er bijna niet te vinden,soms vind je nog ergens een Nikon(topklasse,maar met een lader dikwijls probleem),maar duur.En let vnl. op met SCSI-scanners.Bijna niet meer of niet aan de praat te krijgen.(de meeste moederborden
    zijn hier niet op voorzien,en in een pc-winkel horen ze het meestal donderen als je over SCSI praat)
    Er zijn waarschijnlijk andere oplossingen,maar daar kan ik niet over meespreken.
    Anders eens vragen aan winkels die dat inscannen,maar let dan wel op dat ze dat doen met voldoende resolutie.
    Die negatieven,daar heb ik wel niet direct een oplossing voor.Vnl. als het enkele duizenden zijn.

  4. #4
    Geregistreerd: 28 december 2006

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Goh ik heb er ook wel eens naar gekeken. Als je echt kwaliteit wilt, dan wens ik je de komende paar jaar veel avonden per week veel tijd op de computer toe. Of een hele zak met geld.

    Wat ik las duurt het scannen met infrarood licht paar min per dia.

    Ik hebt trouwens ook nog een hoop dia' s/negatieven van mijn bompa. Maar ik denk dat de snelste/goedkoopste optie is om te kijken naar een flatbed scanner met film opzet stuk.
    Waar een wil is, is een weg
    ---------------------------------

  5. #5

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Bedankt voor jullie antwoorden...

    Ik ben inderdaad aan het kijken of ik geen diaprojector kan ombouwen en dan deze fotograferen...
    Enig idee welke macrolens ik ongeveer nodig zou hebben om dit te kunnen? Ik werk met een Nikon APS DSLR...

    Die reflecta diascanner lijkt me wel iets, maar in aankoop zeer duur... Dus misschien dat deze ergens te huren is of tweedehands kan kopen...

    Voor die negatieven weet ik het nog totaal niet, ga mij eerst even concentreren of de dia's...

    Thx...
    Nikon D300 & een beetje glas...
    Iets kleiners als carry everywhere

  6. #6
    Geregistreerd: 28 december 2006

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Waar een wil is, is een weg
    ---------------------------------

  7. #7
    Geregistreerd: 11 februari 2006

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Ik zou beginnen met eerst een hevige selectie te maken, die in te (laten) scannen en de rest gewoon te bewaren voor "mocht het nodig zijn".
    Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

  8. #8

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Rogier zijn links zijn de moeite om te lezen.Debruri zijn idee,kun je ook gebruiken om een opstelling te maken.Camera op statief,objectief diaprojector eruit,en dan projector op de juiste afstand zetten.Wel een donkere ruimte nodig hiermee.Alles moet geen geheel zijn.Als alles in één constructie zit,heb je natuurlijk geen probleem of minder met vibraties.
    Ik heb daarvoor een Canon 100 mm macro gebruikt,die ik had.Wat verder afstaan.
    Kun je voor andere zaken ook nog gebruiken.
    50 mm of equivalent is voor macro wel wat kort.
    Maar probeer eventueel eens met de lenzen die je hebt.Wel wat onderbelichten,omdat oudere dia's soms wel zeer heldere zones hebben.Is wat zoeken.
    Die balghistories,met duplicator ????? Ik heb er altijd zwarte balken mee.Ligt aan de diaduplicator,dia zelf staat er nooit volledig op.En trouwens Canon is vroeger van FD naar EF overgeschakeld.Dus heb ik enkel nog wat oude lenzen.Kwaliteit ??Nikon heeft dit probleem niet.
    Maar het is dan nog altijd één per één.(ik gebruik dus wel een FF hiervoor,kan niet aan de sensor liggen.Met de diaprojector heeft de sensoromvang geen belang.)
    Wat hjanssen zegt is inderdaad waar,maar hangt er vanaf welke methode je gebruikt.Als je iets snel gebruikt,dan hoef je dat niet te doen.

  9. #9
    Geregistreerd: 28 december 2006

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Ergens denk ik dat je op zoek moet naar eens macrolens met zo min mogelijk vervormingen, brandpunt maakt naar mijn idee verder niet uit.
    Waar een wil is, is een weg
    ---------------------------------

  10. #10
    Geregistreerd: 15 maart 2007

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    ik doe het als volgt: macrolens op mijn toestel (Nikon D700 + Nikkor 105mm/2.8). Een buis gezocht die ongeveer de diameter van de lens heeft (filterdiameter). Op een afstand van (in deze combinatie) 15 cm een sleuf gezaagd in de buis, waarin precies een diaraampje past, zodanig dat het precies centraal staat, en achter de buis een wit vlak om licht te weerkaatsen in de buis (bestaand licht, bv daglicht, of kunstlicht, maar dan moet je achteraf toch de kleurtemperatuur corrigeren). Alles fixeren (ik heb daar een soort 'stand' voor gemaakt), manueel scherp stellen, diafragma ergens rond de 5.6 om de hoeken zeker scherp te hebben en kopiëren maar.

  11. #11

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Bedankt voor jullie reacties, ga het nog even laten bezinken wat ik allemaal kan/zal doen...

    De constructie met een DSLR en lens lijkt mij zeer interessant, maar moet dan ook nog veel zelf maken, creëren, uitzoeken,... Dus dat misschien op langere termijn... (heb daar nu de moed/tijd niet voor met het overlijden en dus andere prioriteiten)

    Ik ga denk ik een scanner kopen/huren om zo de top plaatjes reeds in te scannen en beschikbaar te hebben.

    Alvast bedankt voor het meedenken...
    Nikon D300 & een beetje glas...
    Iets kleiners als carry everywhere

  12. #12

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Ik heb vanalles gedaan : foto van dia, Epson flatbed, ze hebben gemeen wat ik noem : prutsen.
    Uit koleire een Nikon Coolscan 5000 ED gekocht met SF21 diafeeder en een feeder voor filmstroken; het kan dus echt wel. Deze Nikonscanner is zowat het beste wat je kon kopen.
    Ik heb duizenden dia's en negatiefstroken gedaan tegen spotprijzen (0,1 € per diascan met bijgevoegd een verkleining en een verbetering want de bestanden uit de scanner benaderen de 35 Mb), ook voor BD-mensen. Bedoeling was om mijn investering terug te winnen en dan de installatie te verkopen.
    Inmiddels heb ik de installatie terug verdiend maar ik heb de scanner nog altijd (verkopen is verarmen zei mijn vader altijd).
    De scanner heeft een spectaculaire functie waarmee alle vuil wordt verwijderd (ICE) maar dat werkt enkel in kleur. Verlepte kleuren kunnen worden geoptimaliseerd maar dat is echt stukwerk, daar begin ik niet aan tenzij voor mezelf.

    Iemand hier zei dat er een probleem kon zijn met de feeder van Nikon, dit is niet de schuld van de feeder maar door de mensen die dikke en dunne ramen dooreen geven, ik heb nog Kodakraampjes gekregen met nietjes door, scheefgetrokken raampjes edm.
    Ik zag hier ook Reflecta langs komen, kost een fractie van de Nikon en aanvaardt laders. Ik moet elke dia uit de lader halen en in de feeder steken, dit garandeert een stabiele positie die je met een lader niet hebt, met de LEDlampen krijg je bovendien koud licht dat de dia's niet laat "bolpoppen". Hoe de Reflecta dat doet weet ik niet

    De resolutie van de Nikon is zo goed dat de korrel de bottleneck is. In een van de Ijslandcompilaties op de fotosite zitten ze allemaal dooreen : analoog op Agfa CT21, Ektachrome en D1. Haal ze er maar uit zou ik zeggen. Gebruik gerust een 27" scherm (het zijn wel verkleinde versies hoor :-) )

  13. #13

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door fddent Bekijk bericht
    ik doe het als volgt: macrolens op mijn toestel (Nikon D700 + Nikkor 105mm/2.8). Een buis gezocht die ongeveer de diameter van de lens heeft (filterdiameter). Op een afstand van (in deze combinatie) 15 cm een sleuf gezaagd in de buis, waarin precies een diaraampje past, zodanig dat het precies centraal staat, en achter de buis een wit vlak om licht te weerkaatsen in de buis (bestaand licht, bv daglicht, of kunstlicht, maar dan moet je achteraf toch de kleurtemperatuur corrigeren). Alles fixeren (ik heb daar een soort 'stand' voor gemaakt), manueel scherp stellen, diafragma ergens rond de 5.6 om de hoeken zeker scherp te hebben en kopiëren maar.
    Ook nog geprobeerd, het blijft prutsen.
    Bovendien moet je er blijven bij zitten en met filmstroken heb je het ook vlaggen.

  14. #14

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door opapol Bekijk bericht
    Ik heb vanalles gedaan : foto van dia, Epson flatbed, ze hebben gemeen wat ik noem : prutsen.
    Uit koleire een Nikon Coolscan 5000 ED gekocht met SF21 diafeeder en een feeder voor filmstroken; het kan dus echt wel. Deze Nikonscanner is zowat het beste wat je kon kopen.
    Ik heb duizenden dia's en negatiefstroken gedaan tegen spotprijzen (0,1 € per diascan met bijgevoegd een verkleining en een verbetering want de bestanden uit de scanner benaderen de 35 Mb), ook voor BD-mensen. Bedoeling was om mijn investering terug te winnen en dan de installatie te verkopen.
    Inmiddels heb ik de installatie terug verdiend maar ik heb de scanner nog altijd (verkopen is verarmen zei mijn vader altijd).
    De scanner heeft een spectaculaire functie waarmee alle vuil wordt verwijderd (ICE) maar dat werkt enkel in kleur. Verlepte kleuren kunnen worden geoptimaliseerd maar dat is echt stukwerk, daar begin ik niet aan tenzij voor mezelf.

    Iemand hier zei dat er een probleem kon zijn met de feeder van Nikon, dit is niet de schuld van de feeder maar door de mensen die dikke en dunne ramen dooreen geven, ik heb nog Kodakraampjes gekregen met nietjes door, scheefgetrokken raampjes edm.
    Ik zag hier ook Reflecta langs komen, kost een fractie van de Nikon en aanvaardt laders. Ik moet elke dia uit de lader halen en in de feeder steken, dit garandeert een stabiele positie die je met een lader niet hebt, met de LEDlampen krijg je bovendien koud licht dat de dia's niet laat "bolpoppen". Hoe de Reflecta dat doet weet ik niet

    De resolutie van de Nikon is zo goed dat de korrel de bottleneck is. In een van de Ijslandcompilaties op de fotosite zitten ze allemaal dooreen : analoog op Agfa CT21, Ektachrome en D1. Haal ze er maar uit zou ik zeggen. Gebruik gerust een 27" scherm (het zijn wel verkleinde versies hoor :-) )
    Bedankt voor je reactie, ben nu aan het kijken naar een Nikon Coolscan deze zou dezelfde kwaliteit halen als een 5000, maar is iets trager en kan niet gebruikt worden met de slide feeder.
    Ga waarschijnlijk hiermee aan de slag en als ik ooit een 5000 met slidefeeder vind aan een schappelijke prijs zal ik dan overstappen...
    Nikon D300 & een beetje glas...
    Iets kleiners als carry everywhere

  15. #15

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door opapol Bekijk bericht
    Ik heb vanalles gedaan : foto van dia, Epson flatbed, ze hebben gemeen wat ik noem : prutsen.
    Uit koleire een Nikon Coolscan 5000 ED gekocht met SF21 diafeeder en een feeder voor filmstroken; het kan dus echt wel. Deze Nikonscanner is zowat het beste wat je kon kopen.
    Ik heb duizenden dia's en negatiefstroken gedaan tegen spotprijzen (0,1 € per diascan met bijgevoegd een verkleining en een verbetering want de bestanden uit de scanner benaderen de 35 Mb), ook voor BD-mensen. Bedoeling was om mijn investering terug te winnen en dan de installatie te verkopen.
    Inmiddels heb ik de installatie terug verdiend maar ik heb de scanner nog altijd (verkopen is verarmen zei mijn vader altijd).
    De scanner heeft een spectaculaire functie waarmee alle vuil wordt verwijderd (ICE) maar dat werkt enkel in kleur. Verlepte kleuren kunnen worden geoptimaliseerd maar dat is echt stukwerk, daar begin ik niet aan tenzij voor mezelf.

    Iemand hier zei dat er een probleem kon zijn met de feeder van Nikon, dit is niet de schuld van de feeder maar door de mensen die dikke en dunne ramen dooreen geven, ik heb nog Kodakraampjes gekregen met nietjes door, scheefgetrokken raampjes edm.
    Ik zag hier ook Reflecta langs komen, kost een fractie van de Nikon en aanvaardt laders. Ik moet elke dia uit de lader halen en in de feeder steken, dit garandeert een stabiele positie die je met een lader niet hebt, met de LEDlampen krijg je bovendien koud licht dat de dia's niet laat "bolpoppen". Hoe de Reflecta dat doet weet ik niet

    De resolutie van de Nikon is zo goed dat de korrel de bottleneck is. In een van de Ijslandcompilaties op de fotosite zitten ze allemaal dooreen : analoog op Agfa CT21, Ektachrome en D1. Haal ze er maar uit zou ik zeggen. Gebruik gerust een 27" scherm (het zijn wel verkleinde versies hoor :-) )
    Daar heb je inderdaad het beste wat er te vinden is,maar waar ??? en voor welke prijs ???
    Ik zocht er ook één,en was zo al voor mijn neus verkocht.
    De feeder geeft problemen ,maar de reflecta die ik gebruik kan soms ook nukkig doen.
    Wat resolutie betreft doen ze niet zoveel voor mekaar onder.Nabewerking blijft.Stofjes automatisch verwijderen geeft meer soft beelden.
    Maar die Nikon-diascanner is inderdaad wel top.Maar je moet hem wel nog vinden voor een redelijke prijs.
    In een Reflecta kun je de hele lader insteken,maar je moet toch altijd stofjes wegblazen etc..Ook nog altijd arbeidsintensief.Maar nadien laat je hem rustig 3-4 uur scannen.
    En op een scherm zie je geen verschil.
    Alles heb zijn voordeel en zijn nadeel :zoals Cruyf zei.

  16. #16

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    De ICE functie van de Nikon geeft amper een softening. Werkt helaas niet met zwartwit (wel met dia en kleurnegatieven). De nabewerking en verkleining doe ik in batch met Paintshop Pro 8 waardoor ik er omzeggens geen werk aan heb. Fysiek stof verwijderen heb ik nog nooit gedaan (maar ik sprong ook altijd héél precair om met mijn dia's en negatieven).
    Het is idd even slikken bij aankoop maar zoals ik zei : ik heb hem inmiddels terugverdiend, dus op de keper beschouwd valt het allemaal best mee. Vriend van me heeft de reflecta en is heel tevreden, zelf kan ik niet vergelijken maar ik weet dat de korrels véél eerder verschijnen dan de digitale blokjes. Bij zw-wi, waar de ICEfunctie niet werkt is de resolutie zodanig groot dat filmtransportslijtagestrepen (wat een woord ...) die je op een klassieke fotoafdruk in de doka serieus storen, dat is dus werken geblazen (maar dat is een werkje voor de klant en niet voor mij, ik werk al goedkoop genoeg :-) )
    Ik weet niet wat de klassieke digitalist rekent voor een diepscan en een verbeterde verkleining maar het is minstens factor 5 (als het geen 10 is). Tevens kan ik de leds zodanig afzonderlijk afregelen dat nabewerken niet nodig is maar dat is minstens een uur werk per beeld, dat doe ik enkel voor mezelf en dan nog mondjesmaat. Maar zoals je zegt : betaalbare wonderoplossingen zijn er niet.
    Zei Cruyff niet iets in de zin van : elk voordeel heb ze nadeel ? :-)
    In de economie noemen ze dat : de wet van de verminderende meeropbrengsten
    Maar dat geldt voor zowat alles, ook voor camera's en lenzen. Ik sloot nooit compromissen op fotografisch gebied tenzij ik in die grijze zone kom, dan wordt het wetenschapperke in mij wakker
    Zolang mijn D3 en Df blijven werken ga ik niet upgraden omdat ik me voor die prijs en mijn doelen niet fundamenteel kan verbeteren. Maar als ze het zouden begeven wordt het een D5, zeker weten !
    Geen idee wat ik ooit betaalde voor die 5000ED, SF21 feeder en film"slikker" maar het was véél. Heb ik er spijt van ? Neen.

    Maar om terug te keren naar het topic : bepaalde toeleveranciers (vraag me niet meer welke) hebben ooit een slide-duplicator gemaakt voor weinig geld, ik heb hem met Nikon mount maar die gaf op DX natuurlijk een beelduitsnede, ik flitste gewoon in de lens doorheen een melkglas. Op een FX ben je die beelduitsnede kwijt. Aangezien ik nooit iets verkoop moet ik die nog ergens liggen hebben, er zat zelfs een zoomfunctie op. Aangezien ik er toch totaal niks meer mee doe mag hij weg voor een symbolisch bedrag.

  17. #17

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Wat je kunt doen met een diascanner (Cano Scan FS2710 3000 dpi) en een constructie met diaprojector,omgebouwd.
    [IMG][/IMG]
    Gok maar wat met de scanner en met de omgebouwde diaprojector en een 100 mm macro gemaakt is.

  18. #18
    Geregistreerd: 28 december 2006

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Ik denk de eerste met de dia scanner is gemaakt.

    Gewoon weg omdat de saturnisatie bij de tweede hoger is. En ik verwacht dat een digitale camera dit sneller probeert te verhogen, als een diascanner.
    Waar een wil is, is een weg
    ---------------------------------

  19. #19

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Rogier Bekijk bericht
    Ik denk de eerste met de dia scanner is gemaakt.

    Gewoon weg omdat de saturnisatie bij de tweede hoger is. En ik verwacht dat een digitale camera dit sneller probeert te verhogen, als een diascanner.

    En dat heb jij juist gezien.

  20. #20
    Geregistreerd: 20 juni 2010

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Ik heb er duizenden gefotografeerd met 'het debrurisysteem'. Omgebouwde diaprojector en de gewone (niet de L versie) Canon macro 100 mm voor aangekocht.
    Die laatste na het fotograferen van de dia's terug verkocht met wat verlies, maar mijn dias waren gedigitaliseerd voor een spotprijs.
    Op een dag waren ze er door. Ze allemaal op maat croppen + wat bewerken, stofjes wegtoveren enz vroeg wel wat meer tijd .
    Melkglasjes zijn geen probleem. Mocht je een debrurisysteem willen maken, geef me dan maar een seintje ik stuur je wel een wit melkglasje op.
    Ik had toen nog een oom die in de glasbranche werkte, en die heeft er me een pak bezorgd, mooi op maat gesneden.

  21. #21

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Wat je ook kan proberen ...
    http://friedmanarchives.blogspot.com...esolution.html

    Wat heb je nodig: een macrolens, een stuk glas, een statief, een tablet van het ordinaire type. Je legt je tablet op tafel en je zorgt ervoor dat het scherm leeg is en wit (dat kan niet moeilijk zijn). Dat is je lichttafel. Dan leg je het glas op 4 pilaren en daar leg je je negatief op (hou het strak) of je dia. Je moet enige afstand bewaren tussen de lichtbak (je tablet) en je negatief, anders zie je de resolutie van het scherm. Eén stuk glas, anders krijg je Newton-ringen.
    Dan neem je een foto met je macrolens.

    Ik vermoed dat je minder korrel zult hebben dan met [de meeste] negatiefscanners, omdat de lichtbron diffuser is. Maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd.

  22. #22

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Er zijn hier een aantal suggesties voorbij gekomen,maar het blijft toch zeer manueel.
    Dit is misschien wel een oplossing voor negatieven.
    Het voordeel van het Debruri-systeem is,dat je er een lader van 50 dia's kunt insteken.Als je wat georganiseerd bent,een diaprojector met afstandsbediening en een camera met afstandsbediening,beide met kabel,en je rekent 4 sec. per dia ,inclusief controle tussendoor van focus en belichting,dan kom je aan 200 sec,zijnde 3 min 20 sec.
    Een Reflecta-scan doet dit alles ook automatisch,maar in hoge resolutie en stofverwijdering etc.,doet hij er min. 3-5 min. per dia over.Maar kost ook iets,maar je moet er niet naar kijken(soms wel)
    Zoals je kunt zien hierboven ,is het fotograferen van dia's ook niet zo slecht.
    Maar voor grote reeksen is de diaprojector wel een optie.

    Als je bekijkt hoeveel keren dit topic al bekeken is,blijkt er toch een aantal mensen ook met deze vraag zitten.
    (NB:ik heb zelf een Canon,Minolta -diascanner,een Reflecta diascan,maar vind dat het systeem met de diaprojector voor grote reeksen,en mensen die geen diascan willen kopen,een zeer goede oplossing.)

  23. #23

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Djivan Bekijk bericht
    Ik heb er duizenden gefotografeerd met 'het debrurisysteem'. Omgebouwde diaprojector en de gewone (niet de L versie) Canon macro 100 mm voor aangekocht.
    Die laatste na het fotograferen van de dia's terug verkocht met wat verlies, maar mijn dias waren gedigitaliseerd voor een spotprijs.
    Op een dag waren ze er door. Ze allemaal op maat croppen + wat bewerken, stofjes wegtoveren enz vroeg wel wat meer tijd .
    Melkglasjes zijn geen probleem. Mocht je een debrurisysteem willen maken, geef me dan maar een seintje ik stuur je wel een wit melkglasje op.
    Ik had toen nog een oom die in de glasbranche werkte, en die heeft er me een pak bezorgd, mooi op maat gesneden.
    Hallo,

    ben ondertussen al wat verder in mijn onderzoek... Ik heb mij een Nikon Coolscan V kunnen op de kop tikken en zal met deze de meest kritische dia's en negatieven inscannen.

    Ik heb ook een oude diaprojector die ik wil ombouwen naar het 'debrurissysteem', maar daar moet ik nog verder kijken voor een macrolens...
    Ik ga dan ook graag in op je aanbod voor een wit melkglasje, had zo meteen nog geen idee hoe daar aan te raken. (Ik stuur je nog een PM)
    Nikon D300 & een beetje glas...
    Iets kleiners als carry everywhere

  24. #24

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Ik zit met hetzelfde probleem.
    Ik heb dia's, kleur en zw/w-negatieven in kleinbeeld en 6x4.5.
    Het gaat om een groot aantal: meer dan 10.000
    Ik ga voor een flatbedscanner Epson V800.
    deze doet 15 dia's of 3 negatiefstroken gelijktijdig.

  25. #25
    Geregistreerd: 20 juni 2010

    Standaard Re: Dia's inscannen / fotograferen - zelf of laten doen?

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Infernoken Bekijk bericht
    Hallo,

    ben ondertussen al wat verder in mijn onderzoek... Ik heb mij een Nikon Coolscan V kunnen op de kop tikken en zal met deze de meest kritische dia's en negatieven inscannen.

    Ik heb ook een oude diaprojector die ik wil ombouwen naar het 'debrurissysteem', maar daar moet ik nog verder kijken voor een macrolens...
    Ik ga dan ook graag in op je aanbod voor een wit melkglasje, had zo meteen nog geen idee hoe daar aan te raken. (Ik stuur je nog een PM)
    Beetje later dan gepland, maar het melkglasje, gaat vandaag op de post naar jou toe.

Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

  1. Dia's laten inscannen
    Door parik in forum Fotobewerking & software
    Reacties: 2
    Laatste bericht: 25 oktober 2016, 15:04
  2. Sensor zelf cleanen of laten doen
    Door JohnCoopmans in forum Algemeen
    Reacties: 7
    Laatste bericht: 4 december 2013, 20:09
  3. Waar stapeltje foto's laten inscannen?
    Door JGeys in forum Tips, Trucs & Techniek
    Reacties: 7
    Laatste bericht: 9 augustus 2008, 12:54
  4. Oude zichtkaarten copiëren, hoe, fotograferen of inscannen ?
    Door vroy in forum Tips, Trucs & Techniek
    Reacties: 10
    Laatste bericht: 3 augustus 2008, 17:39
  5. AfDrukkwaliteit : Da 'k het zelf zal doen !
    Door Fritsken in forum Algemeen
    Reacties: 18
    Laatste bericht: 19 juli 2003, 20:22

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •